Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Blagoslov Ignacijevega doma duhovnosti pri sv. Jožefu v Ljubljani

Objava: 17. 09. 2010 / 07:48
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Blagoslov Ignacijevega doma duhovnosti pri sv. Jožefu v Ljubljani

Slovenski jezuiti v nedeljo, 26. septembra 2010, ob 570-letnici ustanovitve Družbe Jezusove vabijo na blagoslov obnovljenega Ignacijevega doma duhovnosti, ki je bil prvi slovenski Dom duhovnih vaj.

Slovenski jezuiti v nedeljo, 26. septembra 2010, ob 16.00, vabijo na blagoslov obnovljenega Ignacijevega doma duhovnosti, ki je bil prvi slovenski Dom duhovnih vaj, sporočajo s Tiskovnega urada SŠK. Dogodek sovpada s 570. obletnico ustanovitve Družbe Jezusove (27. septembra 1540) in 85. obletnico prvega blagoslova doma pri nas. Slovesno somaševanje v cerkvi sv. Jožefa v Ljubljani ob 16.00 bo vodil apostolski nuncij v Sloveniji msgr. dr. Santos Abril y Castelló. Po sveti maši bo blagoslov Ignacijevega doma duhovnosti in pogostitev. Dom duhovnih vaj je bil leta 1925 zgrajen po načrtih arhitekta Jožefa Plečnika in je danes državni spomenik prvega reda.

Med leti 1996 in 2005 je bil dom v denacionalizacijskem postopku vrnjen jezuitskemu redu. Slovenska jezuitska provinca je leta 2005 v omenjenih prostorih ustanovila Zavod sv. Ignacija. Jeseni 2008 so jezuiti pričeli pripravljati načrte za obnovo Doma duhovnih vaj, ki so ga preimenovali v Ignacijev dom duhovnosti. Septembra 2009 so začeli s konkretno obnovo, ki je potekala po navodilih Zavoda za varovanje kulturne dediščine Slovenije. Nekatera obnovitvena dela še potekajo, obnovljena je bila tudi fasada in bližnja okolica. Pred hišo je park, v neposredni bližini pa se nahajajo Ljubljanski grad, Golovec in botanični vrt, kar predstavlja primerno okolje za sprehode, premišljevanje in osebno poglobitev.

V Ignacijevem domu duhovnosti skupaj s sodelavci redno delujejo štirje jezuiti: p. dr. Viljem Lovše, p. dr. Ivan Platovnjak, p. dr. Jože Roblek in p. mag. Jožko Zajec, v njem pa programe občasno izvajajo tudi drugi jezuiti. S svojim delom želijo odgovarjati na duhovne potrebe sodobnikov. V svojem poslanstvu so zasidrani v izročilu sv. Ignacija Lojolskega (1491–1556), ustanovitelja jezuitov in nauku Cerkve. S tem nadaljujejo delo, ki so ga jezuiti v Sloveniji začeli ob koncu 16. stoletja. Uvajajo v molitveno in duhovno življenje, omogočajo študij krščanske duhovnosti, duhovnega spremljanja in duhovnih vaj. V duhu ignacijanske duhovnosti si prizadevajo za spoštovanje in dialog z drugače mislečimi, za raziskovanje različnih vprašanj s področja krščanske duhovnosti, za prepoznavanje duhovnih potreb današnjega časa ter za vzgojo in izobraževanje voditeljev duhovnih vaj in osebnih duhovnih spremljevalcev.

V Ignacijevem domu duhovnosti bodo vodili duhovne vaje za ljudi iz različnih poklicev in položajev – tako za laike kot tudi za duhovnike in Bogu posvečene osebe. Posebnost Ignacijevega doma duhovnosti je, da se lahko tisti, ki to želi, za duhovne vaje osebno dogovori s patrom jezuitom in jih opravljal tudi izven razpisanih terminov. Jezuiti se bodo posvečali tudi objavljanju literature s področja krščanske duhovnosti. V dolgoročnem načrtu imajo ureditev (strokovne ali specializirane) knjižnice za duhovnost, spletno revijo za poglabljanje in razširjanje ignacijanske duhovnosti in drugih aktualnih tem o duhovnosti ter izmenjavo in sodelovanje z drugimi središči duhovnosti doma in po svetu. Ignacijev dom duhovnosti je odprt za vsakega iskrenega iskalca resnice in duhovnih vrednot.

Sobe v Domu so na voljo tudi ljudem, ki iščejo prenočitev ali nekajdnevno nastanitev v središču Ljubljane. Prostori so na razpolago tudi za skupine, ki iščejo prostor za duhovno poglobitev ali študijsko-seminarsko delo med tednom ali ob koncu tedna. Obiskovalci so si Dom prvič lahko ogledali ob godovnem prazniku sv. Ignacija Lojolskega 31. julija letos.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh