Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Blagoslov kapele na Onkološkem inštitutu v Ljubljani

Objava: 29. 01. 2008 / 08:02
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:04
Ustavi predvajanje Nalaganje

Blagoslov kapele na Onkološkem inštitutu v Ljubljani


Foto: Tamino Petelinšek


Ljubljanski nadškof in metropolit msgr. Alojz Uran bo v sredo, 30. januarja 2008, ob 16. uri na Onkološkem inštitutu v Ljubljani v stavbi D blagoslovil kapelo, ki je posvečena Mariji, Zdravju bolnikov. Pri blagoslovu bo pel Podpeški oktet.

Načrt za kapelo je izdelal arhitekt Matija Marinko, mozaik – delo slovenskega jezuita p. Marka Rupnika, ki v Rimu vodi Center Aletti – pa predstavlja Gospodovo oznanjenje Mariji.


Kapela Marije, Zdravja bolnikov

Daritveni oltar podpirajo štiri noge, simbol štirih evangelistov. Mozaik oblivajo trije reliefni valovi, ki ponazarjajo celostno zdravljenje: telesno, duševno in duhovno. Stik s stropom je skrit za belim oblakom, lebdečim na svetlobi. Križ ob oltarju je bil v preteklosti nameščen v bolniški sobi porodnišnice, kasneje pa bil nasilno odstranjen. Doma ga je namreč shranila neka medicinska sestra, ki ga je sedaj podarila novi kapeli. Ambon, dvignjen prostor za branje, na dveh nogah simbolizira Staro in Novo zavezo. Tabernakelj je oblikovan kot krogla, skozi katero sveti večna luč, stoji pa na krivulji od tal do stropa, ki jo držijo tri tanke zlate palice – simbol treh Božjih oseb. Kompozicijo lahko primerjamo s harfo.

Matija Marinko
univ. dipl. ing. arh.

Mozaik predstavlja Gospodovo oznanjenje Mariji, saj je v starem izročilu Cerkve Marija – Zdravje bolnikov velikokrat povezana z dogodkom oznanjenja. Marija je Zdravje bolnikov, ker se je v njej Bog združil s človeško stvarnostjo in prejel telo. Z njim je pozneje občutil vso našo bolečino. V našem telesu lahko občutimo Njegovo ljubečo bližino in Življenje. Iz hvaležnosti do moje sestre, ki je pred mnogimi leti na Onkološkem inštitutu šla skozi predor teme v Luč, v celoti podarjam mozaik Onkološkemu inštitutu, bolniški župniji in vsem, ki bodo v to kapelo vstopili.

p. Marko Ivan Rupnik DJ


Duhovna oskrba in pomoč na Onkološkem inštitutu v Ljubljani

Na Onkološkem inštitutu in v drugih enaindvajsetih bolnišnicah po Sloveniji bolniki lahko svobodno izražajo svojo vero, ne glede na veroizpoved. Na voljo jim je kapela Marije, Zdravja bolnikov. Bolniki se za duhovnikov obisk, za pogovor z njim ali za prejem zakramentov lahko obrnejo na oddelčno medicinsko sestro ali pa pokličejo GSM 041/613–378. Ob vhodu v kapelo so na voljo lističi, na katere se zapiše ime bolnika, ki želi duhovnikov obisk. Verniki v kapeli lahko naročijo tudi sv. mašo po osebnem namenu. Uredništva verskih časopisov bolnikom podarjajo brezplačne izvode. V kapeli se nahaja tudi knjiga v tisov, v katero obiskovalci lahko zapišejo svoje prošnje in vtise. Katoliški duhovniki pomagajo vzpostaviti stik med verniki drugih veroizpovedi in njihovimi duhovniki oz. voditelji.

Verujočemu kristjanu duhovnik lahko podari zakrament sv. spovedi, sv. obhajila in sv. bolniško maziljenje. Pri zakramentu sv. spovedi Bog odpušča grehe in daje milost za novo življenje. Odpuščanje prejmemo, če svoje grehe priznamo, se jih pokesamo in trdno sklenemo, da se bomo z Božjo pomočjo poboljšali. Sv. obhajilo lahko prejme verujoča krščena oseba, ki na vesti nima težkih grehov in veruje v Jezusovo navzočnost v posvečenem kruhu. Bolniki sv. obhajilo lahko prejmejo tudi, če niso tešče. Sv. bolniško maziljenje bolniku vrača zdravje na duši, pa tudi na telesu, če je taka Božja volja. Bolnik zakrament lahko prejme enkrat na leto, ob močnem poslabšanju zdravstvenega stanja pa tudi večkrat. Duhovniki sv. bolniško maziljenje podeljujejo tudi operacijami, porodom ali odhodom v bolnišnico.



Dodatne informacije dobite pri bolniških duhovnikih, g. Miru Šlibarju, GSM: 041/613–378 in dr. Jožetu Štupnikarju, GSM: 041/715–429 ter na spletni strani: www.zupnije.rkc.si/bolniska.


TU SŠK

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh