Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bo kolera na Haitiju terjala dvesto tisoč življenj?

Objava: 15. 12. 2010 / 14:06
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Bo kolera na Haitiju terjala dvesto tisoč življenj?

Napovedi misijonarja iz otoške države niso prav nič spodbudne.

P. Antonio Menegon, predstojnik kamilijanskih misijonarjev na Haitiju, je za katoliško tiskovno agencijo Fides povedal, da je položaj na otoku vedno bolj brezupen. Okoli dva tisoč sto ljudi je že umrlo zaradi kolere, in če se bo pandemija nadaljevala, bo okuženih več kot štiristo tisoč ljudi, od katerih jih lahko dvesto tisoč zaradi nevarne bolezni izgubi življenje.

Po besedah p. Menegona je položaj skrajno dramatičen, kajti po deželi zaradi izida nedavnih volitev divja tudi nasilje. Pristanišča in letališča so zaprta, letalskih poletov je zelo malo. Zaradi nasilja so Združene države Amerike in Kanada zaprle svoja veleposlaništva. Trgovine so oropane. Nemogoče je zagotoviti zdravila za vse potrebne, prav tako gorivo, saj je vse v državi zaprto.

Kamilijanski misijonar je še pojasnil, da njihova bolnišnica še vedno sprejema ljudi, obolele za kolero. Nekateri so umrli, nekaj jih je tudi ozdravelo. V neki družini je med molitvenim bdenjem ob pokojnemu, za katerega niso vedeli, da je umrl zaradi kolere, življenje izgubilo petindvajset ljudi. Misijonarji sodelujejo z drugimi bolnišnicami, da bi lažje reševali tovrstne nujne primere, vendar je vse skupaj izredno zapleteno. Potrebno je nenehno razkuževanje, ljudje potrebujejo antibiotike in druga zdravila, ki jih na Haiti pošiljajo iz kamilijanske province v italijanskem Torinu. Pojavljajo se vedno nove težave, položaj je vedno hujši.

P. Crescenzo Mazzella je dodal, da so na Haitiju prejeli zdravila, ki jih je z letalsko pošto poslal Rdeči križ, vendar zaloge hitro pohajajo. Okužena je celotna država, bolni in umirajoči so tudi med duhovniki in redovniki. V javnih bolnišnicah je na tisoče zapuščenih in okuženih. Ljudje potrebujejo vsega, najbolj pa so potrebni zavedanja, da Bog njihovi deželi ni obrnil hrbta.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh