Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bo papež še letos sklical konzistorij?

Objava: 14. 10. 2010 / 09:38
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:04
Ustavi predvajanje Nalaganje

Bo papež še letos sklical konzistorij?

Z današnjim dnem, ob izpolnjenem osemdesetem letu kardinala Tumija, le še sto dva kardinala z volilno pravico.

Kardinal Christian Wiyghan Tumi, upokojeni nadškof iz Douale v Kamerunu, bo danes dopolnil osemdeset let. Z doseženo starostno mejo izgubi volilno pravico za izvolitev novega papeža. Izmed sto devetinsedemdesetih kardinalov v katoliški Cerkvi sta tako od današnjega dne dalje le še sto dva mlajša od osemdesetih let in s tem primerna za umik v konklave.

Priljubljeni cerkveni voditelj kardinal Tumi je šele pred dobrim letom dni vodenje nadškofije v gospodarski prestolnici Kameruna predal v mlajše roke. Kardinal sodi med priznane nasprotnike kamerunskega predsednika Paula Biye, ki je na predsedniškem položaju že vse od leta 1982. Njegovo politiko je kardinal večkrat javno ostro kritiziral. Leta 2004 so vladni nasprotniki kardinala Tumija celo omenjali kot možnega novega predsednika države. Leta 2009 pa je kardinal v svoji domovini sprejel poglavarja katoliške Cerkve, papeža Benedikta XVI.

Kardinal Tumi je bil rojen 15. oktobra 1930 v kraju Kikaikelaki. Leta 1966 je prejel duhovniško posvečenje, ob koncu leta 1979 pa ga je tedanji papež Janez Pavel II. imenoval za škofa v Yagoui. Že tri leta kasneje je prevzel vodenje nadškofije Garoua na severu Kameruna, sprva kot nadškof pomočnik, kasneje pa samostojno. Leta 1988 je bil imenovan za kardinala, dve leti kasneje pa je postal tudi predsednik Škofovske sinode o izobraževanju duhovnikov. Leta 1991 ga je papež Janez Pavel II. imenoval za nadškofa v največjem kamerunskem mestu, Douali, kjer je bil kardinal Tumi dejaven vse do svoje upokojitve lanskega novembra.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh