Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bo Sarkozy kmalu obiskal papeža?

Objava: 01. 10. 2010 / 07:56
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Bo Sarkozy kmalu obiskal papeža?

Kot možen termin se omenja 8. oktober; ostra francoska politika do Romov in tujih priseljencev še vedno vznemirja številne katoličane.

Francoski predsednik Nicolas Sarkozy naj bi v prihodnjih dneh obiskal papeža Benedikta XVI. Po poročanju švicarske katoliške agencije KIPA, ki se sklicuje na vatikanske vire, se kot možen termin obiska omenja 8. oktober. Sarkozy naj bi leto in pol pred predsedniškimi volitvami v Franciji poskušal na svojo stran ponovno pridobiti izgubljeno množico volilcev med tistimi katoličani, ki zavračajo njegovo ostro politiko do Romov in tujih priseljencev.

Sarkozy je Vatikan obiskal že decembra 2007, s papežem Benediktom XVI. pa se je srečal septembra 2008, ko je sveti oče obiskal Francijo.

Benedikt XVI. se je konec letošnjega avgusta tudi sam kritično izrazil do ravnanja francoske vlade s tamkajšnjimi romskimi prebivalci. Med molitvijo angelovega češčenja v Castel Gandolfu je francoske romarje nagovoril z besedami, da je Jezus prišel na svet z namenom združiti ljudi vseh jezikov in narodnosti. Francoske starše je pozval, naj svoje otroke vzgajajo v duhu ‘univerzalnega bratstva’.

V Franciji so katoliški škofje že večkrat izrazili skrb glede Sarkozyjeve politike do tujcev.

Tudi krščanske organizacije in dobrodelne ustanove so kritične do načrtovanih poostritev zakonov o priseljevanju in tujih priseljencih. Predstavniki dobrodelnih organizacij so poslance narodne skupščine v začetku tedna pozvali, naj ne podprejo spremembe zakonov, ki bi občutno zmanjšali pravice tujcev in poostrili pogoje za njihovo bivanje v Franciji. Pisni poziv so med drugim podpisali predstavniki francoske Karitas in protestantske dobrodelne ustanove ‘Federation Entraide Protestante’.

Po poročanju francoskih medijev se je pozivu pridružilo petinštirideset krščanskih begunskih in dobrodelnih organizacij. Med drugim so se njihovi predstavniki kritično izrazili do načrtovane odredbe, po kateri bi lahko tujce brez veljavnih dokumentov za petinštirideset dni poslali v zapor. Svoje nestrinjanje so izrazili tudi z novim predpisom, po katerem bi bil tujcem, ki so bili enkrat izgnani iz države, prepovedan ponoven vstop v Francijo. Načrtovane spremembe zakonov so negativno ocenili tako Francoska škofovska konference kot tudi številne begunske in priseljenske organizacije.

Francoski minister za priseljevanje Eric Besson je minuli torek osnutek novih zakonov uradno predstavil v narodni skupščini. Po novem naj bi po hitrejšem postopku v njihove izvorne države izselili tudi državljane držav članic Evropske zveze. Francoska vlada načrtuje tudi ukrepe, s katerimi bi lažje odvzela francosko državljanstvo tistim tujcem, ki so ga sicer že pridobili.

Prva razprava o osnutku novih zakonov je trajala do ene ure zjutraj. Na načrtovane poostritve so se kritično odzvali tudi člani vladne stranke.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh