Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bog blagoslovi Slovenijo!

Karlo Smodiš
Za vas piše:
Karlo Smodiš
Objava: 18. 05. 2021 / 09:19
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 27.05.2021 / 19:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Bog blagoslovi Slovenijo!
Papež Janez Pavel II. govori v Stožicah. FOTO: arhiv Družine

Bog blagoslovi Slovenijo!

Kaj je sv. papež Janez Pavel II. pred 25 leti povedal Slovencem na prvem obisku v Sloveniji?

Ob srebrnem jubileju obiska papeža Janeza Pavla II. v Sloveniji smo izbrali nekaj odlomkov iz nagovorov, ki jih je imel pri mašah in raznih srečanjih. Besede svetega očeta so aktualne še danes.

Prispevek je bil v celoti objavljen v tedniku Družina (20/2021).

Dosledno evangeljsko pričevanje 
(iz govora duhovnikom, redovnikom in redovnicam v ljubljanski stolnici)

Prednostna naloga nove evangelizacije zato zahteva take duhovnike, ki bodo »do korenin in celostno prežeti s Kristusovo skrivnostjo in sposobni uresničevati nov slog pastoralnega življenja, ki ga označuje globoka povezanost s papežem, s škofi in med seboj, pa tudi rodovitno sodelovanje z laiki, ob spoštovanju in pospeševanju različnih vlog, karizem in služb znotraj cerkvene skupnosti«.

Obračam pa se tudi na vas, dragi redovniki in redovnice, ki ste v Cerkvi poklicani, da globlje živite »spremenjeno« življenje, s tem da izpovedujete evangeljske svete. Vaša poklicanost vam nalaga, da iščete Božje kraljestvo z osebnim posvečevanjem in velikodušno sodelujete za poživitev krščanstva v vašem okolju.

To vam bo uspelo toliko, kolikor boste znali postaviti evharistijo v središče svojega življenja, tako da bo vaša molitev postala kakor dihanje vašega vsakdanjega dela. Vaša popolna podaritev, ki se krepi v nenehnem pogovoru z Gospodom, vam bo pomagala, da ne boste podlegli »duhu časa«.

Gojite globoko predanost Mariji, Devici, Materi in Kraljici Slovenije, na katero se vi obračate s tako lepim imenom »Marija Pomagaj«. Mar ni v vaši deželi prav vam, dragi redovniki in redovnice, zaupana skrb za največje Marijine božje poti, med katerimi so zelo znane Brezje, Ptujska Gora in Sveta Gora?

Kot varuhi in pospeševalci marijanske pobožnosti, ki zavzema pomembno mesto v krščanski duhovnosti, bodite živ zgled tistih kreposti, ki žarijo v Gospodovi Materi. Ona vam bo pokazala pot, ki vodi h Kristusu.

Dragi duhovniki in posvečene osebe, družba pričakuje od vas nenehno duhovno pomoč in potrebuje vaše dosledno evangeljsko pričevanje. Pristopite k vsem ljudem z velikodušnim in odprtim srcem. Z dobroto in odločnostjo privedite svoje brate, da bodo v polnosti zaživeli svojo poklicanost otrok edinega nebeškega Očeta, ki hoče, da bi se vsi zveličali.


»Marija vam bo pokazala pot, ki vodi h Kristusu.« FOTO: Arhiv Družine. 

Slovensko krščansko ljudstvo, poj Bogu z veseljem! 
(iz pridige svetega očeta v Stožicah)

Dragi bratje in sestre, ko smo že skoraj na pragu tretjega krščanskega tisočletja, si tudi Cerkev, ki je v vaši deželi, z vso nujnostjo zadaja nalogo, da se glede na zahtevo po novi evangelizaciji povrne k izvirom. Med vas sem prišel, da bi vas potrdil v tej zavzetosti za spreobrnjenje k evangeliju in za pristno duhovno obnovo.

Danes sem tukaj med slovenskim ljudstvom v Ljubljani, v »beli Ljubljani«, kot romar in glasnik evangelija. »Oče, potrdi nas v veri« je vodilna misel, ki ste jo izbrali za ta obisk. In prav to želim tudi izvršiti: potrditi vas v veri vaših očetov in vas opogumiti, da se na poti v tretje tisočletje oklenete evangelija.

Gospod je obljubil, da bo svojo Cerkev zgradil na Petru, to je na »skali«, ki dobiva svojo trdnost od Jezusa Kristusa, »drugega temelja namreč nihče ne more položiti« (1 Kor 3,11). On je vogelni kamen, ki so ga zidarji zavrgli (prim. Mt 21,42).

Naše stoletje je močno izkusilo, kaj pomeni graditi na pesku ideologij, ki prezirajo Boga. In mar se ni naše stoletje prav zaradi tega okopalo v krvi nedolžnih in mučencev? Tisti, ki gradijo svet brez Boga, ga lahko gradijo samo proti človeku, proti njegovemu pravemu uresničenju in sreči.


»Dragi prijatelji, hvala za vašo dobrodošlico.« FOTO: Arhiv Družine. 

Bodite ponosni, da ste del Cerkve 
(tako je sveti oče v Postojni govoril mladim)

Vesel sem, da z vami praznujem svoj šestinsedemdeseti rojstni dan. Rojstni dan in dan krsta nas spominjata na dar življenja in na mladost vere, ki jo Bog nenehno obnavlja.

Zato se veselim, ker lahko danes z vami razmišljam o tem, kar je najbolj značilno za mladost, namreč o smislu življenja in o poklicanosti. Hoditi za Kristusom pomeni verovati vanj in sprejeti njegov nauk. Verovati, da je on pot, resnica in življenje.

Dragi mladi prijatelji! Kakšen je vaš odnos do Kristusa? Pred vami ne stoji v vidni podobi, kot se je prikazal tistega dne pred apostolom Tomažem. Toda tudi danes vam na neki način kaže rane na svojem poveličanem telesu v bridkem pričevanju tistih, ki so v teku stoletij verovali vanj in se iz ljubezni do njega razdajali v službi bratom za ceno lastnih žrtev, včasih tudi junaških.

Glejte: pred vašimi očmi stoji toliko Kristusovih pričevalcev! Gre za množice krščanskih žena in mož, tudi iz vašega ljudstva, ki so dali življenje zanj.

Danes bi vam rad ponovil: Blagor vam, mladi, če morete verovati, ne da bi videli ali se dotaknili; če vas je pritegnila zgolj lepota in resnica evangelija, za katerega pričajo sveti.

Blagor vam, če bo zaupanje v Božjo ljubezen močnejše od skepticizma in predsodkov; če boste zmogli z njim premagati razočaranja in sleherno skušnjavo malodušja in obupa.

Blagor vam, mladi, če boste dovolj pogumni, da se ne boste izogibali srečanjem z Jezusom, ampak da boste pripravljeni srečati se z njim v zvestobi, v usmiljenju, v odpuščanju in v žrtvi, sprejeti z ljubeznijo.

Blagor vam, če se vaš pogled ne bo zaustavil zgolj na površju stvari in oseb, ampak bo znal prodreti dogodkom v srce; če boste znali prek vidnega in otipljivega razbirati bistveno, ki je vedno skrito in zastrto, da bi ga potem mogli svobodno podariti in sprejeti. Blagor vam!

Dragi prijatelji, še enkrat hvala za vašo dobrodošlico. Korajža velja! Hodite v veri, upanju in ljubezni! Odprite sebe in vse vaše bivanje navdihom Svetega Duha, in pustite, da vas On popelje na odprto morje tretjega tisočletja. Papež 'ma vas rad.


Prispevek je bil v celoti objavljen v tedniku Družina (20/2021).

Preberite še: 
- 25 let: Papež 'ma vas rad! (VIDEO)
- Iz arhiva: Družina dnevnik
- Moje srečanje s papežem Janezom Pavlom II.
- Na Brezjah maša ob obletnici papeževega obiska

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh