Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'Bog je Bog človeškega srca'

Objava: 03. 03. 2011 / 08:54
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

'Bog je Bog človeškega srca'

Papež je med včerajšnjo splošno avdienco spregovoril o sv. Frančišku Saleškem, ob koncu pa pozdravil skupino romarjev iz bavarskega kraja Pentling, kjer je nekoč prebival tudi sam.

Papež Benedikt XVI. je v svojem nagovoru med včerajšnjo splošno avdienco v dvorani Pavla VI. v Vatikanu, na kateri se je zbralo okoli sedem tisoč vernikov, spomnil na aktualnost sv. Frančiška Saleškega (1567-1622) in njegove notranje osvoboditve od lastnih strahov, ki so jih v njem vzbujali takratni oznanjevalci nauka o predestinaciji. Frančišek Saleški se je svojih strahov osvobodil v eni izmed pariških cerkva, ko je sam sebi dejal: ‘Strahu puščam, da gre, ne želim vedeti, kaj mi bo dano in kaj se bo z menoj zgodilo. Ljubim Boga in se mu prepuščam brez strahu. Moje življenje naj določa le moja ljubezen do njega.’

Sv. Frančiška Saleškega je težil tedaj kontroverzni nauk Jeana Calvina, vendar se je po dogodku v Parizu svojih strahov otresel in se naučil duhovnosti svobode in ljubezni. Odločil se je za duhovništvo in leta 1593 prejel duhovniško posvečenje. Leta 1602 je bil imenovan za škofa v Ženevi, vendar je moral prevzeti škofovski sedež v Annecyju, saj je bila Ženeva takrat ‘trdnjava kalvinizma’. Sredi svojega služenja je v starosti petinpetdesetih let leta 1622 umrl v Lyonu. Frančišek Saleški je bil plodovit duhovni pisec in dušni vodnik, je sveti oče povedal o zavetniku časnikarjev.

V svojih spisih nam sv. Frančišek Saleški kaže, ‘da lahko v vsakem družbenem položaju, v vsakem poklicu živimo življenje z Bogom. Seveda mora brat kapucin živeti drugače kot uradnik, pilot, kot nekdo, ki dela v gostišču, vsak pa lahko živi z Bogom in na svoj način postane svetnik. Svetost ima veliko oblik, nam sporoča sv. Frančišek, ne ene same, možna je v vseh življenjskih obdobjih in položajih,’ je podaril Benedikt XVI.

Včerajšnje avdience se je udeležilo tudi petdeset romarjev iz bavarskega kraja Pentling, kjer je nekoč prebival tudi sveti oče. Te je Benedikt XVI. prav posebej nagovoril in pozdravil.

Joseph Ratzinger je v Pentlingu živel v svojih letih kot profesor teologije na univerzi v Regensburgu, od 1969 do 1977. Njegovo takratno bivališče so septembra lani predali neki ustanovi v regensburški škofiji. Papež je hišo nazadnje obiskal septembra 2006 med svojim pastoralnim obiskom Bavarske. Na bližnjem pokopališču sta grobova njegovih staršev in sestre.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh