Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bolniki z rakom, njihovi svojci in prijatelji pri maši na Brezjah [FOTO]

Za vas pišejo:
K. H., J. P.
Objava: 04. 02. 2023 / 17:53
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 04.02.2023 / 18:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
Bolniki z rakom, njihovi svojci in prijatelji pri maši na Brezjah [FOTO]
Maše za bolnike z rakom, njihove svojce in prijatelje se je udeležilo nad 500 vernikov. FOTO: Ksenja Hočevar

Bolniki z rakom, njihovi svojci in prijatelji pri maši na Brezjah [FOTO]

Ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore je ob svetovnem dnevu boja proti raku, 4. februarju, na Brezjah daroval mašo za bolnike z rakom, njihove svojce in prijatelje, po njej pa vsaj 500 navzočih še blagoslovil z relikvijami sv. Leopolda Mandića.

Mašo je daroval ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore. FOTO: Ksenja Hočevar

Svetnika, ki je bil v začetku 20. stoletja leto in pol tudi samostanski vikar in spovednik v Kopru, na krajši dopust pa naj bi prihajal tudi v Vipavski Križ, so leta 2020, na svetovni dan bolnikov (na god Lurške Matere Božje, 11. februarja), proglasili tudi za zavetnika in priprošnjika onkoloških bolnikov, tudi sam je namreč po zlati maši zbolel za rakom na požiralniku. Že leta 2018 ga je za zavetnika onkoloških bolnikov razglasila italijanska škofovska konferenca, leta 2020 pa še Kongregacija za bogoslužje in disciplino zakramentov.

Maša v Narodnem svetišču Marije Pomagaj na Brezjah. FOTO: Ksenja Hočevar

Na pobudo Tee Kunstelj

Med pobudniki za redno mesečno srečanje z rožnim vencem, mašo in blagoslovom z relikvijami sv. Leopolda Mandića za vse onkološke bolnike, njihove svojce in prijatelje je bila tudi soproga nekdanjega slovenskega veleposlanika v Rimu Tomaža Kunstlja, Tea Kunstelj, ki je tudi sama zbolela za rakom (pogovor z njo TUKAJ). Kunstelj je v uvodoma zbrane nagovoril, naj »nas na svetovni dan boja proti raku vse nagovarja sv. Leopold Mandić in naj nam izprosi tolažbe, moči in milosti«.

P. dr. Vinko Škafar je pred blagoslovom z relikvijami spregovoril o sv. Leopoldu Mandiću. FOTO: Ksenja Hočevar

Zahvale rektorju, nadškofu in drugim

Ob uvodu v sveto mašo se je nekdanji veleposlanik Republike Slovenije v Rimu Tomaž Kunstelj tudi zahvalil frančiškanom in rektorju Marijinega svetišča p. dr. Robertu Bahčiču za gostoljubje, ljubljanskemu nadškofu metropolitu msgr. Stanislavu Zoretu za darovanje maše, priljubljenemu pevcu Aleksandru Mežku, ki je »tudi zaradi osebne izkušnje z rakom sodeloval na njegov način, torej z glasbo in pričevanjem«, ter Družini in Radiu Ognjišče za informiranje javnosti o slovesnosti.

Nadškof Stanislav Zore je po cerkvi blagoslavljal z relikvijami sv. Leopolda Mandića. FOTO: Ksenja Hočevar

Podobne, a nikoli povsem enake preizkušnje

Hkrati je pozdravil dolgoletnega bolniškega župnika Mira Šlibarja in izjemnega poznavalca sv. Leopolda Mandića, kapucina p. dr. Vinka Škafarja, ki je pred blagoslovom z relikvijami navzočim podrobneje spregovoril o svetniku, ki je del življenja preživel in deloval tudi v Kopru. »Povezujejo nas podobne, a nikoli povsem enake preizkušnje, negotovost in pogosto strah pred neznanim, vendar nam upanje in zaupanje vate, da si Ti 'zdravnik in zdravilo', dajeta moč za soočanje z boleznijo in njenimi posledicami,« je uvodoma dejal Kunstelj.

Priljubljeni pevec Aleksander Mežek je pričeval s pesmijo in besedo. FOTO: Ksenja Hočevar

Molitev in prošnja tudi za zdravnike

»Samo On ve, zakaj nas je danes, na čudovit sončen dan, pot pripeljala v Narodno svetišče Marije Pomagaj na Brezje – bolnike z rakom, družinske člane, številne duhovnike, prijatelje in vernike, ki želimo pri tej pobožnosti moliti in prositi za vse, ki se soočajo z boleznijo, kot tudi za vse zdravnike in zdravstveno osebje, ki si neumorno prizadevajo razvijati učinkovita zdravila in terapije ter zdraviti bolezen in lajšati posameznikovo trpljenje,« je pri uvodu v mašo še poudaril Tomaž Kunstelj.

Sveti pater Leopold Mandić je tudi priprošnjik onkoloških bolnikov. FOTO: Ksenja Hočevar

Pričevanje Aleksandra Mežka

Pri maši je sodeloval tudi kantavtor Aleksander Mežek, ki je pred trinajstimi leti v Londonu izvedel za diagnozo rak. Med obhajilom je zapel pesem »Jeruzalem«, tudi po maši pa je pričeval z besedo in pesmijo. Današnja maša je bila uvod v redno mesečno bogoslužje za onkološke bolnike z blagoslovom z relikvijami sv. Leopolda Mandića.

Udeleženci svete maše ob svetovnem dnevu boja proti raku. FOTO: Ksenja Hočevar

Iz nadškofove pridige

Dnevi, kakršen je današnji svetovni dan boja proti raku, so priložnost in spodbuda, da se zavemo, da med nami živijo ljudje s to boleznijo in družine, ki doživljajo preizkušnjo te bolezni, hkrati je to tudi povabilo za vsakogar, da se nauči biti sočuten in obziren do ljudi, ki so zboleli – da se naučimo srečevati ljudi z boleznijo, ki se je morda tudi sami bojimo, je v nagovoru pri maši izpostavil ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore.

Somaševanje je vodil nadškof Stanislav Zore. FOTO: Ksenja Hočevar

Zahvala zakoncema Kunstelj

»Z današnjim dnem začenjamo srečanja za bolnike z rakom, njihove družine in prijatelje, ki bodo potekala pod priprošnjo sv. p. Leopolda Mandića. Ob tem se zahvaljujem zakoncema Kunstelj, ki sta zaradi osebne preizkušnje prišla v stik s pobožnostjo v čast temu kapucinskemu patru in izrazila pobudo, da bi svoje mesto dobila tudi pri nas, v Cerkvi v Sloveniji in med našimi bolniki z rakom,« je dejal nadškof in orisal lik sv. Leopolda Mandića, velikana odpuščanja, ki pa je bil vse življenje bolehen.

Aleksander Mežek je za diagnozo rak izvedel pred 13 leti v Londonu. FOTO: Ksenja Hočevar

Kristjani v bolezni skušamo poskrbeti za telo in duha

Po nadškofovih besedah se kristjani zavedamo, da nas je Bog ustvaril kot duhovna in telesna bitja in nas postavil v svet, zaznamovan z ranljivostjo in minljivostjo: »Zato kristjani v bolezni skušamo poskrbeti za oboje, za telo in duha. Boleznim telesa se strokovno in skrbno posvečajo zdravniki, duha in dušo pa prinašamo pred tistega, ki nas je ustvaril in nam podaril svojo podobo. Vedno znova v nas zveni Jezusova beseda: 'Ne bom vas zapustil sirot!' In kdo je večja sirota kot nekdo, ki se mora poleg bolezni boriti še s strahom, pomanjkanjem volje, naveličanostjo, morda tudi z željo, da bi kar umrl?«

Pridiga nadškofa metropolita msgr. Stanislava Zoreta:

Brezje - maša za onkološke bolnike (pridiga nadškofa Zoreta).docx

Pomoč nebeških zavetnikov

In ker smo sami dostikrat nemočni, je zaključil nadškof Zore, pokličemo na pomoč nebeške zavetnike, vedno zanesljivo Marijo Pomagaj, v spoprijemanju z rakom pa tudi sv. Leopolda Mandića. »Ko poskrbimo za vse zemeljske možnosti in pokličemo na pomoč še vse nebeške sile, se izročimo v roke usmiljeni ljubezni našega nebeškega Očeta, ki je vsakogar od nas tako vzljubil, da je dal svojega Sina, da bi vsak od nas imel večno življenje. Marija Pomagaj, prosi za nas. Sv. Leopold Mandić, prosi za nas.«

Nalaganje
Nazaj na vrh