Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Božično drevo v Vatikanu letos z Južne Tirolske

Objava: 29. 11. 2010 / 10:04
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Božično drevo v Vatikanu letos z Južne Tirolske

Smreko bodo v gozdovih blizu Brixna podrli danes, slovesnosti ob prižigu lučk 17. decembra na Trgu sv. Petra pa naj bi se udeležila tudi bozensko-brixenški škof in južnotirolski deželni glavar.

Božično drevo na Trg sv. Petra v Vatikanu letos prihaja z Južne Tirolske. Okoli trideset metrov visoko smreko naj bi podrli danes v gozdovih v bližini Brixna, so minuli konec tedna sporočili s tiskovnega urada deželne skupnosti.

Pobuda za darovanje božičnega drevesa je prišla s strani vlade avtonomne province Bozen – Južna Tirolska v severni Italiji, izvedli pa jo bodo v sodelovanju z območno skupnostjo Brixen in zavarovanim območjem Eisacktal. Kot je pojasnila tamkajšnja tiskovna predstavnica, je največjo smreko na razpolago daroval nek južnotirolski kmet, v 'pošiljko' pa sodi še štirideset manjših dreves za različne prostore v Vatikanu. Stroške prevoza in postavitve dreves si bosta razdelili deželna vlada in območna skupnost.

Smreko naj bi na Trgu sv. Petra v Vatikanu postavili do petka, 3. decembra, 17. decembra bo sledilo slovesno prižiganje lučk na božičnem drevesu. Slovesnosti ob prižigu lučk naj bi se udeležila tudi škof Karl Golser iz bozen-brixenške škofije in južnotirolski deželni glavar Luis Durnwalder.

Tradicija postavljanja božičnega drevesa sredi Trga sv. Petra v Vatikanu izhaja iz leta 1982, smreko pa v Vatikanu vsako leto daruje druga država. V lanskem decembru je božično drevo na trg pred vatikansko baziliko prišlo iz Belgije, Južna Tirolska je svojo smreko nazadnje darovala leta 2007, pred štirinajstimi leti pa je Vatikan zaljšala slovenska smreka iz kočevskih gozdov.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh