Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Brez odpuščanja nobena ljubezen ne traja dolgo«

Objava: 04. 11. 2015 / 11:50
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:26
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Brez odpuščanja nobena ljubezen ne traja dolgo«

Papeževa današnja kateheza posvečena družini in odpuščanju.

Današnja kateheza papeža Frančiška je bila znova posvečena družini. Sveti oče je v ospredje postavil odpuščanje, »brez katerega ne more nobena ljubezen trajati dolgo«. Oprl se je na svetopisemski odlomek iz Matejevega evangelija, prebranega na začetku splošne avdience. V njem Jezus učencem spregovori o molitvi in jih nauči Očenaš (Mt 6,12.14-15).

Papež je najprej spomnil na zasedanje škofovske sinode, ki se je zaključilo pred desetimi dnevi in med katerim so udeleženci temeljito premišljevali o poklicanosti in poslanstvu družine v življenju Cerkve in sodobne družbe. Po Frančiškovih besedah je bil to milosten dogodek.

Tudi ob pomembnih dogodkih, kakršen je bila sinoda o zakonski zvezi in družini, pa se življenje, predvsem v družini, ne zaustavi. Družine so, kot je dejal sveti oče, vedno na poti in ves čas pričujejo o lepoti evangelija družine. V svetu, ki včasih ostane brez življenja in ljubezni, družine vsak dan govorijo o velikem daru, kot sta zakon in družina. Zato je papež Frančišek pri katehezi želel izpostaviti naslednji vidik: »Družina je ogromna telovadnica, kjer se urimo za vzajemno podarjanje in odpuščanje, brez katerega nobena ljubezen ne more trajati dolgo«.

Glede molitve Očenaš, ki nas jo je naučil Jezus, je papež dejal, da drug drugemu vsak dan povzročamo krivice in teh napak, ki jih pripisujemo svoji slabotnosti, se moramo zavedati. Vendar se od nas zahteva, da takoj pozdravimo rane, ki si jih povzročimo, da nemudoma znova spletemo niti, ki jih pretrgamo v družini, kajti če čakamo predolgo, vse postane pretežko. Preprosta skrivnost za ozdravitev ran in za prenehanje obtoževanja med starši in otroki, med brati in sestrami, med snaho in taščo je takojšnje odpuščanje, saj se s tem pozdravijo rane, zakon se učvrsti in družina postaja vse trdnejši dom, ki se zoperstavlja sunkom naših majhnih in velikih hudobij. Za to ni potreben velik govor, dovolj je gesta nežnosti in da se dan ne konča z »vojno«.

Če se naučimo tako živeti v družini, bomo enako živeli tudi zunaj nje, kjerkoli bomo. Papež je pripomnil, da o tem z lahkoto dvomimo. Mnogi, tudi kristjani, mislijo, da je to pretiravanje. Pravijo, da so vse skupaj lepe besede, ki pa jih je nemogoče postaviti v prakso. A hvala Bogu temu ni tako, je poudaril Frančišek. Ravno tako, kot prejmemo odpuščanje od Boga, smo tudi sami sposobni odpustiti drugim. Zato je Jezus tudi hotel, da te besede ponovimo vsakokrat, ko molimo Očenaš, torej vsak dan. Nujno je, da v družbi, na trenutke neusmiljeni, obstajajo kraji, kot je družina, kjer se učimo odpuščati drug drugemu.

Vir: Radio Vatikan / M.M.Š.
Foto: splet

Kupi v trgovini

Za Cerkev služenja in uboštva
Duhovna rast
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh