Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Brezmadežna na Filipinih odslej državni praznik

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 05. 04. 2017 / 08:46
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:35
Ustavi predvajanje Nalaganje

Brezmadežna na Filipinih odslej državni praznik

V spomin na eno izmed prvih treh ladij iz Evrope po imenu »Concepcion«.

Cerkveni praznik Brezmadežnega spočetja Device Marije bodo na Filipinih odslej obhajali kot z zakonom določeni državni praznik. Tamkajšnji predstavniški dom je konec letošnjega marca sprejel ustrezni zakon, katoliški poslanec Rodolfo Farinas pa je po glasovanju spomnil, da se je ena izmed prvih treh ladij, ki so na Filipine pripeljale Evropejce, imenovala »Concepcion« (Spočetje): »Preden je dežela dobila ime Filipini in celo še preden so tu oznanjali Kristusa, je ta obala zagledala Marijino ime, Brezmadežno spočetje.« Praznik Brezmadežne v katoliški Cerkvi obhajamo 8. decembra.

Junija 2013 so škofje večinsko katoliške Filipine posvetili Devici Mariji. Ta posvetitev je bila ena pomembnih postaj na duhovnem potovanju tamkajšnjih katoličanov proti 500-letnici prihoda krščanstva na Filipine 16. marca 2021. Portugalski raziskovalec Ferdinand Magellan, ki je potoval pod špansko krono, je 16. marca 1521 s tremi ladjami po imenih »Trinidad«, »Victoria« in »Concepcion« prispel do Filipinskega otočja v južnem Tihem oceanu in tja kot prvi prinesel katoliško vero.

Odtlej češčenje Device Marije v filipinskem katolištvu igra osrednjo vlogo. S papeško bulo iz leta 1578 je papež Gregor XIII. odredil izgradnjo prve stolnice v Manili, ki naj bi bila posvečena Brezmadežnemu spočetju Device Marije. Nekaj stoletij kasneje je papež Pij XII. septembra 1942 z apostolskim pismom »Impositi Nobis« Devico Marijo pod imenom »Brezmadežno spočetje« razglasil glavno zavetnico Filipinov.

Vir: Kathpress
Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh