Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Britanske Cerkve se pripravljajo na olimpijado leta 2012

Objava: 12. 03. 2010 / 08:48
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Britanske Cerkve se pripravljajo na olimpijado leta 2012

Pobuda 'Več kot zlato' naj bi povezala tri tisoč skupnosti

V času nedavno zaključenih zimskih olimpijskih iger v kanadskem Vancouvru so številne države med seboj resno merile moči v tekmovanjih, medtem ko je bilo za krščanske Cerkve to obdobje izjemne povezanosti. O tem je poročala delegacija britanske pobude 'Več kot zlato', ko je pretekli mesec v času olimpijskih iger obiskala svoje kanadske kolege. Namen obiska je bil pridobiti čim več zamisli za leto 2012, ko bo letne olimpijske igre gostila britanska prestolnica London.

V sporočilu za javnost, ki ga je medijem posredoval Katoliški urad za Olimpijske in paraolimpijske igre leta 2012 pod pokroviteljstvom Škofovske konference Anglije in Walesa, se je v Kanadi s pomočjo pobude 'Več kot zlato' med seboj povezalo tristopetdeset Cerkva. Kristjani različnih denominacij so med seboj tesno sodelovali v nudenju najrazličnejših uslug tako športnikom kot tudi obiskovalcem Vancouvra, duh edinosti pa po poročanju britanskih kolegov med Kanadčani veje tudi po zaključku olimpijskih iger.

Pobuda 'Več kot zlato' je vključevala številne projekte, kot so denimo duhovna oskrba olimpijskih vasi, nudenje brezplačnih prigrizkov in osvežilnih pijač, ter ureditev prostorov za molitev za vse obiskovalce, ki bi si tega želeli. Za to so poskrbeli v vancouverski nadškofiji in nadškof Michael Miller je povedal, da so se počutili izredno počaščene, saj so v svojem mestu gostili nekatere najuspešnejše športnike in športnice sveta. Po nadškofovih besedah je to navdihnilo tudi kanadsko mladino, saj so mladi ob ogledu športnih tekem ponovno pridobili samozaupanje za razvoj lastnih sposobnosti v življenju.

Duhovno oskrbo olimpijskih vasi je v Kanadi organizirala binkoštna Cerkev. Njen predstavnik, Dave Wells, je povedal, da je duhovna oskrba pogosto 'tista nevidna nit, ki na olimpijskih igrah poskrbi, da stvari ne razpadejo', saj tekmovalci in tekmovalke, pa tudi njhovi trenerji, potrebujejo duhovno vodstvo v času najostrejših tekem. Predstavniki binkoštne Cerkve so vsem potrebnim na vsakem koraku nudili duhovno oporo.

V britanski delegaciji, ki je obiskala svoje kanadske kolege, so bili predstavniki katoliške, anglikanske in binkoštne Cerkve ter človekoljubnih organizacij. V času olimpijskih iger v Londonu bo pobuda 'Več kot zlato' prav tako poskrbela za gostoljubje in duhovno oskrbo.

Pobuda je prisotna v številnih državah, kjer se krščanske Cerkve med seboj povezujejo z namenom, da v času večjih mednarodnih dogodkov, predvsem športnih, poskrbijo za udeležence in obiskovalce. Prvič je zaživela na letnih olimpijskih igrah v Atlanti leta 1996. Kristjane spodbuja k služenju soljudem in k pričevanju za evangeljske vrednote. V Veliki Britaniji so pobudo predstavili westminstrski nadškof Vincent Nichols, canterburyjski anglikanski nadškof lord Brian Mawhinney, predsednik nogometne zveze in ministrica za olimpijado, Tessa Jowell.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh