Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'Če podarimo, imamo več'

Objava: 11. 10. 2011 / 06:51
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

'Če podarimo, imamo več'

V Ljubljani je minulo soboto potekal 4. evropski dan darovanja, celodnevno praznovanje pa se je zaključilo v ljubljanski stolnici sv. Nikolaja z zahvalno mašo za pokojne darovalce in njihove svojce, ki jo je daroval ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik.

V Ljubljani je minulo soboto, 8. oktobra 2011, potekal 4. evropski dan darovanja. Prireditev se je začela ob 8.30 v hotelu Slon, kjer so bili predstavljeni najboljši evropski donorski programi, nadaljevala pa se v parku Tivoli s športno-družabnimi aktivnostmi. Praznovanje se je zaključilo v ljubljanski stolnici sv. Nikolaja z zahvalno mašo za pokojne darovalce in njihove svojce, ki jo je daroval ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik.

V strokovnem delu, ki ga je podprl Novartis, sta bila poleg slovenskega donorskega programa predstavljena še dva najboljša evropska modela: portugalski in hrvaški, ki sta ponudila veliko koristnih informacij, ki jih bodo lahko uporabili pri izboljšavah slovenskega modela.

Praznovanje se je zaključilo v ljubljanski stolnici sv. Nikolaja z zahvalno mašo, ki jo je daroval škof Jamnik. Pri maši so se zahvalili darovalcem, njihovim družinam, zdravstvenemu osebju ter vsem drugim, ki delujejo na tem področju. »Znanost je v zadnjem času dosegla velik napredek za človekovo zdravje. Lahko smo hvaležni, da s pomočjo dognanj medicine pomagamo človeku, ki je v hudi življenjski stiski in da na tak način tudi skrbimo za kulturo darovanja. Odločitev za darovanje nikoli ne sme škoditi temeljni vrednoti varovanja človekovega dostojanstva in temeljnemu krščanskemu sporočilu, da je vsak človek ustvarjen po Božji podobi,« je poudaril škof Jamnik. Škof Jamnik je že lani izpolnil izjavo, da želi darovati organe, če bi bilo to potrebno in primerno. Poudaril je, kako je po besedah papeža Benedikta XVI. darovanje organov pristen izraz ljubezni, zastonjskosti in kulture darovanja. Kot je zapisala bl. Mati Terezija je pomembno, da se zavedamo, da če smo osrečili samo enega človeka, potem je bilo vredno živeti. V današnji individualistični družbi, ko se človek vse bolj zapira vase, glede samo na svoje interese in dobiček ter je zelo preračunljiv na vseh področjih, je zato še toliko bolj pomembno, da skrbimo za kulturo solidarnosti, skrbi in odgovornosti za bližnjega. Velika nevarnost je namreč, da zaradi različnih strahov, predsodkov in tudi nepoučenosti sodobni človek v sebi goji strah, egoizem in sebičnost češ, zakaj bi bil med darovalci organov in tako pomagal tistim, ki jih presaditev organov pomeni začetek novega življenja. Vsi, ki so prejeli organe, so nam, ki se nam ni bilo potrebno soočiti s to težko preizkušnjo, izziv in spodbuda, da bolj radostno živimo in se zahvaljujejo za največji čudež na tem svetu, za dar življenja. Šele ko nekaj izgubimo, oziroma se soočimo z resnimi zdravstvenimi težavami, se začnemo zavedati, kako velik dar je življenje, je škof Jamnik še poudaril v svojem nagovoru.

»Z Evropskim dnem darovanja, ki ga obeležujemo na pobudo Sveta Evrope, želimo povečati ozaveščenost ljudi ter spodbuditi razmišljanje o pomenu darovanja organov in zdravljenja s presaditvijo,«je pojasnila prim. Danica Avsec, dr. med., direktorica Slovenija-transplanta. Ob tem je povabila vse, ki se želijo opredeliti za darovanje organov po smrti, da se oglasijo na enem izmed pooblaščenih mest in izpolnijo pristopno izjavo. Postopek opredelitve in seznam pooblaščenih mest je objavljen na spletni strani http://www.slovenija-transplant.si/.

Več informacij o Evropskem dnevu darovanja je na voljo na spletnih straneh http://www.slovenija-transplant.si/ in http://www.europeandonationday.org/.

Poročilo, ki ga objavljamo s posredovanjem Tiskovnega urada SŠK, je pripravila mag. Mateja Verhovec Kajtner.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh