Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Center Aletti: Rimski vikariat je zaključil kanonično vizitacijo

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 18. 09. 2023 / 14:20
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.09.2023 / 10:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
Center Aletti: Rimski vikariat je zaključil kanonično vizitacijo
Mozaik Marka Rupnika na krstilnici v župniji Ljubljana Polje. FOTO: Ksenja Hočevar

Center Aletti: Rimski vikariat je zaključil kanonično vizitacijo

Rimski vikariat je danes objavil poročilo o zaključeni kanonični vizitaciji v Centru Aletti, ki jo je sredi letošnjega januarja odredil vikar rimske škofije, kardinal Angelo De Donatis, potem ko so se v javnosti razširile vesti o dogajanju v zvezi s slovenskim duhovnikom in umetnikom ter nekdanjim jezuitom Markom Ivanom Rupnikom.

Center Aletti je od 5. junija 2019 javno združenje vernikov, povezano z rimsko škofijo. Po navedbah vikariata je bila naloga vizitatorja »preveriti dinamiko združenja«, torej Centra Aletti, »in dejansko utemeljenost pomislekov, ki so jih sprožili nekateri organi«. Za preiskavo je bil zadolžen 71-letni duhovnik Giacomo Incitti, profesor kanonskega prava na Papeški univerzi Urbaniana in sodnik na prizivnem sodišču rimske škofije.

Kanonska vizitacija je bila opravljena z namenom, da bi preverili način vodenja Združenja in dejansko delovanje njegovih vodstvenih organov ter preverili življenje znotraj združenja ..., vključno z odnosi članov z ustanoviteljem in skupino odgovornih ter dinamiko odnosov med samimi člani.

Kanonska vizitacija je bila opravljena predvsem z namenom, da bi »preverili način vodenja Združenja in dejansko delovanje njegovih vodstvenih organov; preveriti življenje znotraj združenja v vseh njegovih vidikih, vključno z odnosi članov z ustanoviteljem in skupino odgovornih ter dinamiko odnosov med samimi člani, pri čemer je treba upoštevati … tudi obdobje pred 5. junijem 2019«. Kot pišejo na spletni strani rimske škofije, je bila preiskava opravljena skrbno in zaupno, s srečanji skupnosti in številnimi osebnimi razgovori tako s sedanjimi člani kot tudi z mnogimi osebami, ki so bile v različnih vlogah v stiku z življenjem in delovanjem Centra. Vizitator je 23. junija letos predstavil končno poročilo opravljenega dela.

Mozaiki Centra Aletti v pripravi. FOTO: Wikipedia

Iz tega poročila je razvidno, da se v Centru Aletti odvija »zdravo skupnostno življenje brez posebnih kritičnih dejavnikov«. Vizitator je potrdil, da so se člani Centra Aletti odločili za molk, čeprav so bili »prizadeti zaradi obtožb in načina njihove obravnave«, saj so želeli obvarovati svoja srca in si ne pripisovati kakršne koli brezhibnosti, s katero bi lahko sodili drugim.

Celotno sporočilo vikariata Rimske škofije o sklepu kanonične vizitacije Centra Aletti

Obenem so nove razmere, ki so se pojavile in so bile preučene tudi v luči odločitve Družbe Jezusove, da izstopi iz Združenja Center Aletti, zahtevale nekaj začetnih potrebnih sprememb statuta, ki pa je ohranil celovitost svojih ustanovnih ciljev.

Vizitator je na podlagi obsežnega preučenega dokumentarnega gradiva ugotovil resne nepravilnosti v postopkih.

Kardinal De Donatis je na podlagi končnega poročila odredil zaprtje kanonične vizitacije, potem ko je ugotovil, da ni razlogov za nadaljnje ukrepe v njegovi pristojnosti.

Vizitator je vestno preučil tudi glavne obtožbe proti Marku Rupniku, predvsem tisto, ki je privedla do zahteve po izobčenju, in je na podlagi obsežnega preučenega dokumentarnega gradiva ugotovil resne nepravilnosti v postopkih, katerih preučitev je sprožila utemeljene dvome celo glede same zahteve po izobčenju. Kot je zapisano v sporočilu rimske škofije, je Incitti na te nepravilnosti izrecno opozoril ob predstavitvi poročila. Zaradi resnosti njegovih ugotovitev je kardinal De Donatis poročilo »posredoval pristojnim organom«.

Kupi v trgovini

Umetnost življenja
Duhovna rast
14,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh