Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Cerkev bi morala kulturo preoblikovati, ne pa sprejemati«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 01. 04. 2015 / 07:17
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:23
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Cerkev bi morala kulturo preoblikovati, ne pa sprejemati«

Kardinal Burke: Cerkev je bila v neregularnih položajih zakonskih zvez že doslej usmiljena.

Ameriški kardinal Raymond Leo Burke je izrazil bojazen, da bo katoliška Cerkev slej ko prej povsem sprejela sodobno kulturo. To je ena največjih nevarnosti v trenutni notranjecerkveni razpravi, je kardinal Burke dejal v pogovoru za nemški katoliški časnik Tagespost. V soočanju s sodobno kulturo bi morala Cerkev jasno ohranjati svojo lastno istovetnost in nauk, »da bi to kulturo lahko preoblikovala«. Zato je nujno potrebno »jasno razlikovanje med odnosom do vere in do kulture«.



V luči razprav o katoliškem pojmovanju zakonske zveze in družine je kardinal v pogovoru izpostavil pomen kontinuitete v papeških okrožnicah 20. stoletja. Znova je potrebno izpostaviti, »da se nauk čisto nič ne spreminja« in da drugače tudi ne more biti. Jezusov nauk je posebej enoznačen glede svetosti zakonske zveze. »Če je prišlo do preloma, če so se ljudje v svojem uporništvu obrnili proti nauku Cerkve, moramo ta nauk znova odločno predstaviti in ljudi pozvati k spreobrnjenju«, je prepričan ameriški kardinal.

Cerkev je bila v neregularnih položajih zakonskih zvez že doslej usmiljena in je prizadetim pomagala po svojih najboljših močeh, da so lahko živeli s svojo stisko, je pojasnil kardinal. »Del teg usmiljenja je, da objektivni položaj, v katerem so se znašli ljudje, pravično ocenimo in da to storimo z obilico ljubezni do bližnjega.« Ne gre pa ne za ljubezen do bližnjega ne za usmiljenje, če danes »z nekakšno pretirano čustvenostjo« preprosto namerno spregledamo resnico, ko način življenja ni v skladu z Jezusovimi besedami, »kot da bi bila resnica nekaj slabega«.

Vir: Kathpress
Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh