Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Cerkev je ponosna na svoje duhovnike

Objava: 28. 05. 2009 / 09:55
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Cerkev je ponosna na svoje duhovnike

Poziv župnijam k praznovanju Leta duhovnikov

Prefekt Kongregacije za duhovnike poziva vse lokalne Cerkve, naj v Letu duhovnikov načrtujejo dogodke, s katerimi bodo obeležili praznovanje in obenem izkazali hvaležnost vsem svojim duhovnikom.

Kardinal Claudio Hummes je svoj poziv izrazil v včeraj objavljenem pismu ob Letu duhovnikov, ki se začenja 19. junija letos, na praznik Srca Jezusovega in na Svetovni molitveni dan za duhovne poklice. Papež Benedikt XVI. je za Leto duhovnikov razglasil leto, ko se spominjamo 150. obletnice smrti arškega župnika, sv. Janeza Marije Vianneya.

Kardinal meni, da bi moralo biti Leto duhovnikov 'tako pozitivno naravnano kot usmerjeno v prihodnost', predstavljalo naj bi priložnost za Cerkev, da svojim duhovnikom, 'pa tudi vsem vernikom in vsej širši družbi s pomočjo medijev' pove, kako ponosna je na svoje duhovnike, kako jih ljubi, spoštuje in občuduje, in da s hvaležnostjo priznava njihovo pastoralno delo in njihovo življenjsko pričevanje'. Kot je zapisal kardinal Hummes, so duhovniki za Cerkev pomembni 'ne le zaradi svojega poklica, ampak tudi zaradi svoje osebnosti.'

Žal, nadaljuje kardinal, se je v zadnjih tednih izkazalo, da so bili nekateri duhovniki vpleteni v skrajno težavne in neprijetne dogodke, ne smemo pa pozabiti, da gre pri tem za izredno majhno skupino ljudi.

Posvečeno služenje

Kot še piše kardinal Hummes, je velika večina duhovnikov ljudi z močno osebnostno integriteto, predanih posvečenemu služenju; to so možje molitve in pastoralne dobrodelnosti, ki svoje celotno bivanje posvečujejo izpolnjevanju svojega poklica in poslanstva, pogosto ob velikem osebnem žrtvovanju, vedno pa z iskreno ljubeznijo do Jezusa Kristusa, Cerkve, in vseh ljudi, v solidarnosti z revnimi in trpečimi. In prav zaradi teh lastnosti je Cerkev ponosna na svoje duhovnike, kjer koli že so.

Kardinal Hummes je izrazil upanje, da bi bilo Leto duhovnikov obdobje 'posebej močne hvaležnosti do lika duhovnika' in da bi znali 'resnično ceniti poklic in poslanstvo duhovnikov v Cerkvi in v družbi'. V tej luči predlaga spominske dneve, duhovne vaje, konference in seminarje, raziskovalno delo in objavo izledkov vseh dejavnosti.

Kot meni prefekt Kongregacije za duhovnike, mora biti Leto duhovnikov tudi 'leto molitve duhovnikov, z duhovniki in za duhovnike, leto za obnovo duhovnosti stanu in vsakega duhovnika posebej'. V srcu te stanovske duhovnosti pa je po kardinalovih besedah evharistija.

Kardinal poziva tudi k materialnemu vzdrževanju duhovnikov, 'saj nekateri živijo v zelo revnih in težkih razmerah v različnih delih sveta'.

Praznovanje

Kardinal Hummes v pismu poziva katoliško skupnost 'k molitvi, razmišljanju, praznovanju, in upravičenemu spoštovanju svojih duhovnikov'. Naj bo to priložnost, tako kardinal, 'da se med duhovniki in občestvi, ki so jim zaupana v oskrbo, razvije resnično prijateljstvo in občutek skupnosti'.

Prefekt vse lokalne Cerkve in župnije poziva, naj ob Letu duhovnikov ob prvi priložnosti pripravijo program praznovanja in naj praznovanje pričnejo s kakšnim uglednim dogodkom. Vljudno jih tudi vabi, naj se 19. junija pridružijo papežu ob slovesnem odprtju Leta duhovnikov, če je le mogoče, s slovesno sveto mašo ali podobnim praznovanjem.

Kardinal Hummes pismo zaključuje z vabilom 'vsem, ki to lahko storijo', naj se 19. junija zberejo v Rimu in tako 's svojo prisotnostjo proslavijo to papeževo pobudo'.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh