Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Cerkev na Irskem bodo jeseni obiskali apostolski vizitatorji

Objava: 02. 06. 2010 / 09:00
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Cerkev na Irskem bodo jeseni obiskali apostolski vizitatorji

Izbrani vizitatorji, štirje kardinali in nadškofje, pozdravljajo papeževo odločitev

Sveti sedež bo jeseni v nekatere irske škofije, semenišča in redovne skupnosti napotil apostolske vizitatorje, ki bodo temeljito proučili problematiko, povezano s spolnimi zlorabami s strani duhovnikov, in preverili možnosti za izboljšanje obstoječih načinov preventive na tem področju. Sveti sedež želi prek apostolskih vizitatorjev pomagati irskim škofom, duhovnikom, redovnikom in vernikom laikom pri ustreznem spoprijemanju z razmerami, ki so jih povzročile tragične vesti o spolnih zlorabah s strani duhovnikov. Obisk predstavnikov Svetega sedeža želi prispevati k duhovni in moralni prenovi Cerkve na Irskem. Kot poročajo pri vatikanskem radiu, je sveti oče za vizitatorje imenoval štiri prelate, in sicer upokojenega westminstrskega nadškofa kardinala Cormaca Murphyja O'Connorja, bostonskega nadškofa kardinala Seana Patricka O'Malleya, torontskega nadškofa msgr. Thomasa Christopherja Collinsa in ottawskega nadškofa msgr. Terrenca Thomasa Prendergasta.

V želji, da bi kandidate za duhovniški poklic čim bolje pripravila na njihovo službo, bo Kongregacija za katoliško vzgojo na Irsko jeseni napotila newyorškega nadškofa msgr. Timothyja Dolana, ki bo obiskal nekaj irskih bogoslovnih semenišč. Kongregacija za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega delovanja bo med tem opravila obiske v posameznih redovnih skupnostih in na podlagi vprašalnikov za višje redovne predstojnike izvedla raziskavo o razmerah v redovnih ustanovah. Moške redove na Irskem bosta obiskala pater Joseph Tobin in pater Gero McLaughlin, ženske pa sestra Sharon Holland in sestra Mairin McDonagh.

Kot so še sporočili s Svetega sedeža, papež Benedikt XVI. vse člane irske katoliške skupnosti poziva, naj apostolski obisk njihove države podpirajo z molitvijo.

Cerkveni dostojanstveniki, ki jih je Sveti sedež imenoval za apostolske vizitatorje na Irskem, so ob vesti o zaupani odgovornosti izrazili zadovoljstvo. Apostolski vizitatorji bodo Cerkev na Irskem obiskali jeseni, na imenovanje pa so se odzvali s sporočilom za javnost. Bostonski nadškof kardinal O'Malley je poudaril, da mora biti Cerkev pri skrbi za otroke in mladostnike zelo čuječa in budna, za kar si prizadeva tudi nadškofija Boston, ki jo vodi. Pobude, ki jih v luči boja zoper spolne zlorabe otrok in mladostnikov izvajajo v tej škofiji, bodo kardinalu O'Malleyu, kot pravi sam, v veliko pomoč pri vizitacijah irskih škofij, župnij in semenišč. Naše delo na Irskem bo slonelo na papeževih besedah v pismu Cerkvi na Irskem, kjer je sveti oče poudaril, da se mora Cerkev spokoriti in očistiti ter da je prva naloga irskih katoličanov pomagati žrtvam spolnih zlorab, ki so jih zagrešili duhovniki, je v sporočilu za javnost zapisal kardinal O'Malley. Apostolski vizitatorji si bodo po njegovih besedah prizadevali odgovoriti na skrbi članov katoliške skupnosti na Irskem in narediti vse, kar je v njihovi moči, da bi pospešili proces njihovega ozdravljenja.

Odločitev Svetega sedeža, da na Irsko napoti apostolske vizitatorje, je že pozdravil dublinski nadškof Diarmuid Martin, ki meni, da bo apostolski obisk pomembna prvina procesa prenove Cerkve na Irskem, h kateremu je irske duhovnike in vernike pozval papež.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh