Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Cerkev na Kubi napovedala osvoboditev naslednjih petih političnih zapornikov

Objava: 26. 10. 2010 / 08:29
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Cerkev na Kubi napovedala osvoboditev naslednjih petih političnih zapornikov

Teh pet zapornikov, prav tako kot trije, ki so bili osvobojeni nedavno, ne sodi v skupino dvainpetdesetih političnih zapornikov, ki jim je svobodo obljubil kubanski predsednik Raul Castro.

Havanska nadškofija je napovedala, da bodo kubanske oblasti kmalu osvobodile naslednjih pet političnih zapornikov, ki bodo takoj po izhodu iz ječe odpotovali v Španijo.

Osvoboditev zapornikov je rezultat nenehne mediacije, ki jo izvajata havanski kardinal Jaime Ortega Alamino in španski minister za zunanje zadeve Miguel Angel Moratinos.

Med osvobojenimi bodo tokrat Juana Maria Nieves Mena, ki je bila leta 1999 obsojena na petnajst let zapora, Domingo Ozuna Mederos, obsojen na petnajst let leta 2000, Juan Francisco Marimon Gomez, obsojen na deset let zaporne kazni leta 2003, Misael Mena, obsojen na sedemnajst let kazni leta 1999, in Jose Luis Ramil Navarro. Kubanska komisija za človekove pravice in narodno spravo o Navarru nima nikakršnih podatkov.

Predsednik komisije, Elizardo Sanchez, je potrdil, da teh pet zapornikov, prav tako kot trije, ki so bili osvobojeni nedavno, ne sodi v skupino dvainpetdesetih političnih zapornikov, ki jim je svobodo obljubil kubanski predsednik Raul Castro. Izmed tistih jih je bilo devetintrideset že osvobojenih in so odpotovali v Španijo, trinajst pa jih po Sanchezevih besedah 'ne želi zapustiti Kube'. Skupino teh dvainpetdesetih zapornikov so pri Amnesty International poimenovali 'zapornike z ugovorom vesti'.

Kot je še povedal Elizardo Sanchez, odhod disidentov v Španijo pravzaprav pomeni izgon iz domovine, in po njegovem mnenju je resnični zmagovalec v tem primeru še vedno kubanska vlada, ki se na ta način elegantno znebi svojih političnih zapornikov.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Prenovljena v Gospodu
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh