Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Cerkev na Malti proti uvedbi »zakonske zveze za vse«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 13. 07. 2017 / 09:50
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:36
Ustavi predvajanje Nalaganje

Cerkev na Malti proti uvedbi »zakonske zveze za vse«

Parlament v Valletti je sinoči izglasoval novi zakon.

Cerkev na Malti odločno nasprotuje uvedbi »zakonske zveze za vse«. Parlament v Valletti je sinoči z enim samim glasom proti izglasoval novi zakon. Malteški nadškof Charles Scicluna je poudaril, da je zakonska zveza lahko sklenjena le med moškim in žensko. »Lahko se odločim, ali bom jablano in pomarančevec poimenoval z enakim izrazom. Toda jablana bo ostala jablana in pomarančevec bo še vedno pomarančevec, prav tako pa tudi zakonska zveza ostaja – ne glede na to, kaj pravi zakon – trajna združitev moškega in ženske«, je nadškof Scicluna poudaril že v nedeljski pridigi.



Malta – prizorišče brodoloma sv. Pavla pred skoraj 2.000 leti – je 15. Država v Evropi, ki zakonsko zvezo odpira tudi za istospolne pare. Na otoku s 400.000 prebivalci je bila istospolna usmerjenost še do leta 1973 kaznivo dejanje. Do leta 2011 ločitev zakonske zveze ni bila mogoča. Zdaj pa je vpliv katoliške Cerkve na tem področju že močno oslabel. Civilno sklenjeni zakoni so vse bolj priljubljeni in so lansko leto po številu prvič presegli cerkveno sklenjene zakonske zveze.

Leta 2014 so na Malti uzakonili partnersko skupnost za istospolno usmerjene. Socialdemokratska delavska stranka je po junijski zmagi na volitvah obljubila, da bo kot prvi ukrep uvedla »zakonsko zvezo za vse«. Temu se je pridružila tudi največja opozicijska stranka. Predsednik malteške vlade Joseph Muscat je vse skupaj označil kot »zgodovinsko odločitev«.

Vir: Kathpress
Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Navzkrižja in izravnave
Proza
6,51€
Nalaganje
Nazaj na vrh