Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Cerkev opozarja pred negativnimi vplivi množičnega turizma na naravo

Objava: 29. 06. 2010 / 07:29
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Cerkev opozarja pred negativnimi vplivi množičnega turizma na naravo

V Vatikanu so včeraj predstavili poslanico ob svetovnem dnevu turizma

Papeški svet za pastoralo preseljencev je včeraj izdal poslanico ob svetovnem dnevu turizma, ki ga obhajamo 27. septembra. Kot poročajo pri vatikanskem radiu, je tema letošnjega dneva ‘Turizem in biološka raznolikost’. V središče poslanice, ki sta jo podpisala predsednik sveta Antonio Maria Vegliò in njegov tajnik Agostino Marchetto, je postavljeno opozorilo pred negativnim vplivom množičnega turizma ter poziv k ustrezni ureditvi turistične dejavnosti, ki upošteva varovanje naravnega okolja.

Turizem, ki je organiziran na pravilen način, je pomemben vir razvoja in blaginje za mnoge narode. A njegov vpliv na turistično zanimiva območja, lahko povzroči tudi veliko škode, in zato se ta dejavnost ne more in ne sme izogniti zaščiti okolja, piše v poslanici. Priljubljeni cilji množičnega turizma, kot so savane, puščave, gozdovi in koralni grebeni, oceani in polarni kraji, so namreč v nevarnosti, da jih uničijo in onesnažijo množice obiskovalcev.

Različnim ekosistemom našega planeta grozijo tri velike nevarnosti, ki zahtevajo nujno rešitev: klimatske spremembe, krčenje puščav in izginjanje biološke raznolikosti, piše v poslanici. V zadnjih letih je naraslo predvsem slednje. Nevarnost izumrtja preti dvaindvajsetim odstotkom sesalcev, enaintridesetim odstotkom dvoživk, trinajstim odstotkom ptic ter sedemindvajsetim odstotkom koralnih grebenov. Pri tem svoj del odgovornosti nosi tudi turist, opozarja poslanica ter izpostavlja protislovje turizma, ki po eni strani predstavlja gospodarski vir, po drugi pa grožnjo.

Turizem po eni strani rase in se razvija zahvaljujoč naravnim in kulturnim krajem, obenem pa ta isti turizem lahko te kraje uniči, da izgubijo svojo naravno posebnost in lepoto ter prenehajo biti privlačni turistični cilji. Ravno zato se turizem ne more izogniti svoji odgovornosti na področju zaščite biološke raznolikosti, ampak mora prevzeti dejavno držo, izpostavlja papeški svet. Razvoj turizma kot gospodarske panoge morata neizogibno spremljati načeli varovanja in spoštovanja biološke raznolikosti.

Sporočilo papeškega sveta prav tako izpostavlja papeški nauk, po katerem varstvo naravnega okolja predstavlja velik izziv za celotno človeštvo. Gre namreč za univerzalno in skupno dolžnost spoštovati skupno dobro. Nujno je zatorej poiskati ravnotežje med turizmom in biološko raznolikostjo, poudarja papeški svet. Poseben poziv je namenjen vsem vladam in mednarodnim ustanovam, da bi podprle zakone, ki zagotavljajo ustrezen turizem - takšen, ki bo poleg gospodarske donosnosti tudi varoval naravne in kulturne vire ter predstavljal resničen prispevek v boju proti revščini. Poseben poziv pa poslanica namenja samim turistom, da bi spoštovali kraje, ki jih obiskujejo, in da v nobenem primeru ozemlje ali zgodovinsko-kulturna dediščina ne bi bila oškodovana na račun prilagajanja okusom in željam turistov.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh