Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

‘Cerkev potrebuje več duhovnih poklicev!’

Objava: 14. 02. 2011 / 09:06
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

‘Cerkev potrebuje več duhovnih poklicev!’

V Vatikanu so objavili papeževo poslanico ob svetovnem molitvenem dnevu za duhovne poklice, v kateri sveti oče piše, da morajo biti krajevne Cerkve ‘sprejemljivejše in pozornejše pri pastorali duhovnih poklicev’.

Papež Benedikt XVI. krajevne Cerkve poziva k okrepljenim prizadevanjem za pridobivanje novih duhovnih in redovnih poklicev. V svoji poslanici ob svetovnem molitvenem dnevu za duhovne poklice 15. maja letos, ki so jo v Vatikanu objavili minuli četrtek, je zapisal, da njegova prošnja v današnjem času, ‘ko Gospodov glas pogosto preglasijo in zadušijo drugi glasovi’, verjetno deluje kot izredno zahtevna in včasih neizvedljiva. Po letni cerkveni statistiki sodeč je sicer število duhovnikov od leta 2000 do 2008 po vsem svetu naraslo za en odstotek, v Evropi pa se je ta številka znižala za skoraj osem odstotkov.

Pomembno je, da spodbujamo in podpiramo tiste, ‘ki nedvomno kažejo znake klica v duhovni ali redovni poklic, torej v posvečeno življenje’. Te osebe bi morale občutiti naklonjenost celotne družbe, ko bi izrekale svoj ‘da’ Bogu in Cerkvi, poudarja sveti oče.

Obenem Benedikt XVI. poziva škofe svetovne Cerkve, naj pomanjkanje duhovnikov v krajevnih Cerkvah podpirajo tako, da tja pošljejo svoje duhovnike. Škofje bi morali skrbeti za ‘uravnoteženo porazdelitev duhovnikov po vsem svetu’, piše papež v svoji poslanici.

Krajevne Cerkve pa bi morale biti po papeževih besedah ‘sprejemljivejše in pozornejše pri pastorali duhovnih poklicev’. Spodbujanje duhovnih poklicev pomeni ‘imeti dovolj poguma, da s pozorno in primerno pastoralo ljudi usmerjamo na to zahtevno in odgovorno pot Kristusovih naslednikov’. To je ‘znamenje živahnosti vsake krajevne Cerkve,’ meni Benedikt XVI. Vsak trenutek v družbenem življenju Cerkve ponuja ‘odlično priložnost’ za spodbujanje novih duhovnih poklicev.

Kot primere sveti oče navaja kateheze, izobraževalna srečanja, bogoslužna slavja in romanja. V tem primeru mora posebna pozornost veljati otrokom in mladini. Cerkev mora duhovne poklice varovati kot dragocen dar, jih visoko ceniti in ljubiti. Za to so posebej odgovorni duhovniki, družine in kateheti.

Tema letošnjega svetovnega molitvenega dneva za duhovne poklice je ‘Spodbujanje poklicev v krajevnih Cerkvah’.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh