Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Cerkev v Franciji zbira sredstva za žrtve spolnih zlorab

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 08. 11. 2021 / 19:38
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.11.2021 / 19:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Cerkev v Franciji zbira sredstva za žrtve spolnih zlorab
Predsednik Francoske škofovske konference nadškof Eric de Moulins-Beaufort FOTO: Vatican Media

Cerkev v Franciji zbira sredstva za žrtve spolnih zlorab

Katoliška cerkev v Franciji želi ustanoviti sklad, s katerim bo financirala odškodnine za žrtve spolnih zlorab s strani duhovnikov in drugih posvečenih oseb, sredstva zanj pa namerava pridobiti s prodajo svojih nepremičnin.

Novico je danes sporočil predsednik Francoske škofovske konference Eric de Moulins-Beaufort ob sklepu redne jesenske skupščine francoskih škofov v Lurdu, po navedbah avstrijskega Kathpressa pa naj bi si Cerkev v Franciji dodatna potrebna sredstva zagotovila z najemom kredita. Nadškof de Moulins-Beaufort je zagotovil, da za izplačila odškodnin ne bodo uporabili prispevkov francoskih vernikov.

Nadškof de Moulins-Beaufort je zagotovil, da za izplačila odškodnin žrtvam spolnih zlorab ne bodo uporabili prispevkov francoskih vernikov.

Poleg tega bodo škofje zaprosili za imenovanje posebnega papeškega odposlanca, ki naj bi skupaj z njimi preveril, kako so z žrtvami in storilci zlorab ravnali v posameznih škofijah.

Danes dopoldne je nadškof de Moulins-Beaufort napovedal tudi ustanovitev novih delovnih skupin pod vodstvom laikov, ki naj bi v posameznih škofijah skrbele za razčlenitev dogajanja v preteklosti in pripravile konkretne predloge za ravnanje v prihodnje, je pojasnil nadškof iz Reimsa. S tem naj bi cerkvene strukture postale preglednejše, na ta način pa bo tudi laže preprečevati morebitne zlorabe.

Nove delovne skupine pod vodstvom laikov naj bi v posameznih škofijah skrbele za razčlenitev dogajanja v preteklosti in pripravile konkretne predloge za ravnanje v prihodnje.

Med delovnimi področji novih skupin naj bi bili med drugim poenostavitev notranjih cerkvenih struktur in okrepitev sinodalnega sodelovanja na vseh ravneh. Iz tega naj bi se razvilo redno sodelovanje ter izmenjava informacij med omenjenimi skupinami in različnimi delovnimi telesi škofovske konference.

Nadškof iz Reimsa je danes ponovil že v petek izrečeno priznanje odgovornosti Cerkve za spolne zlorabe mladoletnih, ki so se dogajale v preteklih desetletjih.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh