Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Cerkve na vzhodu so zaznamovane z velikim upanjem

Objava: 15. 09. 2010 / 08:45
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Cerkve na vzhodu so zaznamovane z velikim upanjem

Pred prihajajočo škofovsko sinodo za Bližnji vzhod je v Parizu potekala tiskovna konferenca, namenjena krščanskim skupnostim na Bližnjem vhodu.

Pred prihajajočo škofovsko sinodo za Bližnji vzhod, ki bo prihodnji mesec potekala v Vatikanu, je prejšnji teden v Parizu potekala tiskovna konferenca, namenjena krščanskim skupnostim na Bližnjem vhodu. Kot poročajo pri vatikanskem radiu, sta dogodek organizirala Francoska škofovska konferenca in katoliško združenje L'Oeuvre d'Orient. Med govorniki je bil tudi pariški nadškof kardinal Andre Vingt-Trois, sicer tudi predsednik Francoske škofovske konference in ordinarij katoličanov, ki pripadajo vzhodnim Cerkvam in živijo v Franciji.

O pomoči francoskih kristjanov, ki jo le ti nudijo vzhodnim cerkvenim skupnostim, je za vatikanski radio spregovoril predsednik katoliškega združenja L'Oeuvre d'Orient, Pascal Gollnisch. Kot je dejal, je na Bližnjem vzhodu viden velik vpliv francoske Cerkve in francoske kulture, pri čemer je posebej izpostavil številne kvalitetne šole. Pojasnil je, da poskušajo slišati glas kristjanov na Bližnjem vhodu in dodal, da so se med kristjani v Franciji in kristjani na Bližnjem vzhodu oblikovale tesne prijateljske vezi, ki gredo onkraj materialne pomoči.

Med osrednjimi pričakovanji in željami, ki jih gojijo kristjani na Bližnjem vzhodu, je Gollnisch izpostavil to, da bi bili kot državljani priznani del države, v kateri živijo, pri čemer imajo vso podporo s strani francoskih kristjanov. Po Gollnischevih besedah gre za dolgotrajno prizadevanje, ki mora biti vztrajno in stalno, kajti ne gre za neko neposredno delovanje proti nekomu, ampak le za delovanje in podporo kristjanov, ki živijo na Bližnjem vhodu, da bi lahko v celoti uveljavljali svoje državljanstvo.

Gollnisch je še izpostavil, kako potrebno je, da bodo kristjani na Bližnjem vhodu lahko svobodno izpovedovali svojo vero, brez sramu in brez strahu. Kot je dejal, bi jim moralo biti omogočeno brezskrbno živeti krščansko vero, brez kakršnegakoli strahu. Zato si vsi želijo, da bi kristjani lahko ohranjali upravičeno upanje glede tega, da lahko kljub težavam ostanejo v svoji domovini. Gollnisch je še povedal, da je tvegano govoriti o Cerkvah na Bližnjem vhodu le kot o nekem ‘spominu na preteklost, kajti ne predstavljajo nekaj preteklega, ampak so Cerkve, obrnjene v prihodnost, ravno zato, ker so zaznamovane z velikim upanjem.’

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh