Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Cerkve v Edinburghu praznujejo stoletnico ekumenskega gibanja

Objava: 03. 06. 2010 / 07:39
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Cerkve v Edinburghu praznujejo stoletnico ekumenskega gibanja

Od včerajšnjega dne pa do nedelje dvestopetdeset delegatov in strokovnjakov za misijonska vprašanja razpravlja v škotski prestolnici

Z jubilejno sejo se je včeraj na Škotskem začelo praznovanje stoletnice ekumenskega gibanja, ki se ga udeležujejo krščanske Cerkve iz vsega sveta. Na konferenci med 2. in 6. junijem po navedbah prireditelja sodeluje dvestopetdeset delegatov in strokovnjakov za misijonska vprašanja.

Tema zasedanja nosi naslov ‘Danes pričevati o Kristusu’. Zgodovinsko srečanje mednarodnih misijonskih družb junija 1910 v Edinburghu velja kot ‘rojstni dan’ sodelovanja, ki presega konfesionalne okvire.

Udeleženci zasedanja prihajajo iz vrst pravoslavnih, anglikanskih, rimsko-katoliških, luteranskih, reformiranih, metodističnih, baptističnih, adventističnih, evangeličanskih in binkoštnih Cerkva. Iz Vatikana se praznovanja udeležuje drugi mož Papeškega sveta za edinost kristjanov, škof Brian Farrell.

Na programu zasedanja je med drugim tudi prošnja za odpuščanje za ‘zmote krščanstva’ in nova samozadolžitev za misijonarsko delovanje Cerkva. Vrhunec zasedanja bo skupno nedeljsko praznovanje v zgodovinski dvorani, kjer je leta 1910 zasedala Svetovna misijonska konferenca. Vzporedno pa po vsem svetu potekajo jubilejne prireditve v organizaciji posameznih Cerkva.

Na prvi Svetovni misijonski konferenci med 14. in 23. junijem 1910 se je v škotski prestolnici zbralo okoli 1200 delegatov. Srečanja so se udeležile predvsem misijonske družbe protestantskih in anglikanskih Cerkva. Tedaj na zasedanje niso povabili katoliških in pravoslavnih misijonarjev, ki so delovali v Latinski Ameriki in na Bližnjem Vzhodu.

Cilj takratnega srečanja je bil, da bi z oznanjevanjem vere dosegli čim večjo edinost kristjanov. Iz te pobude sta se kasneje razvila Mednarodni misijonski svet in Ekumenski svet Cerkva s sedežem v Ženevi.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh