Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Cerkveni predstavniki na srečanju z belgijskim predsedništvom Evropske zveze

Objava: 15. 10. 2010 / 07:34
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:04
Ustavi predvajanje Nalaganje

Cerkveni predstavniki na srečanju z belgijskim predsedništvom Evropske zveze

‘Zaščita človekovega dostojanstva, socialna povezanost in družbeni razvoj morajo biti prednostne naloge evropske politike.’

Predstavniki Cerkva v Belgiji in Evropi so se minuli torek v Bruslju sestali z belgijskim predsedništvom Evropske zveze. Srečanje je potekalo v okviru sedemnajstega člena o rednem dialogu med Cerkvami in Evropsko zvezo, pa tudi v skladu s tradicijo srečanj med Cerkvami in menjujočimi predsedništvi Evropske zveze. Cerkvene predstavnike je v svoji rezidenci na enournem srečanju sprejel belgijski premier Yves Leterme.

Teme pogovorov med udeleženci srečanja so bile: revščina in socialna izključenost v Evropi, pri čemer so razpravljali predvsem o razvoju strategije Evropske zveze za leto 2020; zunanje službe Evropske zveze, kjer so razpravljalci izpostavili tri vprašanja – pomen zaščite verske svobode v odnosu do tujcev v Evropski zvezi, ravnotežje med komercialnimi in političnimi interesi v odnosu Evropske zveze do ostalih držav, in poseben položaj Turčije pri vprašanjih verske svobode; odprt, pregleden in reden dialog med Evropsko zvezo in verskimi skupnostmi, ki naj bi potekal tudi na posameznih narodnih ravneh; in nazadnje konferenca o podnebnih spremembah, ki jo v mehiškem Cancunu prirejajo v začetku letošnjega decembra.

Predstavnike Cerkva so na srečanju zastopali tournajski škof msgr. Guy Harpigny, predsednik Združene protestantske Cerkve v Belgiji dr. Guy Liagre in njen predstavnik Marc Lenders, ekumenski patriarh škof Athenagoras, predsednik flandrijske mreže ‘Pravičnost in mir’ Jef Felix, generalna tajnica bruseljske mreže ‘Pravičnost in mir’ Axelle Fischer, direktor Komisije za Cerkev in družbo pri Konferenci evropskih Cerkva Rüdiger Noll, in generalni tajnik Komisije škofovskih konferenc pri Evropski zvezi msgr. Piotr Mazurkiewicz.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh