Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Cerkveni voditelji pozdravljajo protijedrski sporazum

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 25. 01. 2021 / 10:42
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.01.2021 / 11:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
Cerkveni voditelji pozdravljajo protijedrski sporazum

Cerkveni voditelji pozdravljajo protijedrski sporazum

Med njimi tudi kardinal Hollerich, nadškof Pizzaballa in italijanski škofje.

FOTO: Pixabay

Več deset vodilnih osebnosti vesoljne Katoliške cerkve je z veseljem pozdravilo mednarodno pogodbo o prepovedi jedrskega orožja, ki je stopila v veljavo minuli petek, poroča avstrijski Kathpress. Italijanski škofje so v izjavi za javnost izrazili svoje zadovoljstvo, da večina držav članic Organizacije Združenih narodov dejavno podpira omenjeni sporazum, tako da so dokument sprejele, podpisale in potrdile. Dolgo časa je jedrsko orožje, »najhujše izmed vseh orožij za množično uničevanje«, veljalo za nemoralno, zdaj pa je njegova uporaba končno tudi nezakonita.

Med podporniki protijedrskega sporazuma so med drugimi tudi kardinal Jean-Claude Hollerich, predsednik Komisije škofovskih konferenc pri Evropski zvezi (ComECE), kardinal Gualtiero Bassetti, predsednik Italijanske škofovske konference, latinski patriarh v Jeruzalemu, nadškof Pierbattista Pizzaballa, in predsednik katoliškega mirovnega gibanja Pax Christi v Nemčiji, škof Peter Kohlgraf iz Mainza. Izjavo v podporo sporazumu je podpisalo še osem škofov iz Združenih držav Amerike, Velike Britanije in Francije.

Nujno preveriti, ali se cerkvena sredstva posredno vlagajo v proizvodnjo jedrskega orožja

Skupaj z drugimi katoliškimi predstavniki iz okoli dvajsetih držav – med katerimi so tudi številni laiki – si duhovniki prizadevajo za prepoved skladiščenja jedrskega orožja. Za katastrofalne humanitarne in okoljske posledice, ki so posledica uporabe takšnih sredstev, obstajajo številni primeri. Cerkveni predstavniki zato vabijo vse katoličane in katoliške ustanove, naj nekaj storijo proti ter »svetovni grožnji«.

Predvsem bi bilo treba nujno preveriti, »ali se cerkvena sredstva vlagajo v podjetja in banke, ki sodelujejo pri proizvodnji jedrskega orožja«. Če je tako, »je treba stanje nemudoma popraviti«, je zapisano v pozivu.

Vatikan: protijedrski sporazum je »zgodovinski dogodek«

Minuli petek se je k besedi javil tudi Vatikan: dolgoletni cerkveni diplomat kardinal Silvano Tomasi je pravnomočnost protijedrskega sporazuma označil kot »zgodovinski dogodek«. Svet brez jedrskega orožja je »moralni imperativ našega časa, ki je vsak dan bolj negotov«, je kardinal Tomasi izjavil za časnik Avvenire. Mednarodna skupnost je končno potrdila, da je jedrsko orožje »nemoralno in nezakonito«.

Ta sporazum bo v prihodnosti zaradi pritiska javnosti še okrepljen, je prepričan nekdanji stalni opazovalec Svetega sedeža pri Združenih narodih v Ženevi. Države brez jedrskega orožja so postale pravna in ponekod tudi finančna sredstva pritiska, ki se borijo za svoj cilj – svet brez jedrskega orožja.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh