Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Cerkvi na Češkem in Poljskem krepita sodelovanje

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 27. 06. 2012 / 07:02
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Cerkvi na Češkem in Poljskem krepita sodelovanje

Češka nadškofija Olomouc in poljska škofija Opole sta včeraj podpisali pogodbo o partnerstvu.

Češka nadškofija Olomouc in poljska škofija Opole želita okrepiti sodelovanje preko državnih meja. Olomouški nadškof Jan Graubner in opolski škof Andrzej Czaja sta včeraj v Opolah podpisala pogodbo o partnerstvu. Obe strani sta v pogodbi izrazili svojo pripravljenost za udeležbo pri skupnih projektih na področju duhovne oskrbe, človekoljubnih dejavnosti, kulturnih pobud in razvoju turizma. Podpisa pogodbe v času, ko škofija Opole praznuje svojo štiridesetletnico, so se udeležili tudi številni krajevni politiki iz obeh držav.

“Podpis uradne pogodbe o partnerstvu le potrjuje tisto, kar je že v polnem teku, obenem pa odpira nove poti za nadaljne projekte”, je poudaril nadškof Graubner. V preteklem letu so poljskega škofa Czajo povabili k sodelovanju pri prireditvi ‘Dolga noč Cerkva’ v Olomoucu, poljska stran pa je z izkušnjami s Češke s takšno prireditvijo pričela tudi v domovini.

Eden izmed prvih skupnih projektov bo konferenca o romarskih poteh obeh škofij v letošnji jeseni. V okviru omenjene konference bodo razpravljali tudi o markiranju Jakobove poti, ki preko postaj Opole, Ratibor, Opava, Olomouc in Brno iz Šlezije vodi na Moravsko.

Začetek sodelovanja med obema škofijama sega v čas neposredno po političnem preobratu leta 1989, ko je tedanji opolski škof Alfred Nossol olomouškemu nadškofu Františku Vanaku odobril šolanje poljskih duhovnikov in semeniščnikov v Olomoucu.

Obratno je univerza v Olomoucu navdahnila škofa Nossola za izgradnjo univerze v Opolah, kjer so ustanovili tudi teološko fakulteto.

Na fotografiji: osrednji trg v Olomoucu

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh