Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Černetova nagrada katehistinjama, zaslužnima za obhajilo v slovenščini

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 07. 12. 2022 / 19:41
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.12.2022 / 08:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Černetova nagrada katehistinjama, zaslužnima za obhajilo v slovenščini
Prvo sv. obhajilo otrok, ki so obiskovali nauk v slovenskem jeziku leta 2020 na Trčmunu: otroci in katehistinji pred nagrobnikom Ivana Trinka. VIR: Ivo Jevnikar

Černetova nagrada katehistinjama, zaslužnima za obhajilo v slovenščini

Jubilejno 35. Černetovo nagrado za leto 2022 bosta prejeli katehistinji prof. Anita Bergnach in prof. Vesna Jagodic.

Černetovo nagrado vsako leto podeljujejo kot priznanje Slovencu ali slovenski organizaciji v Italiji, ki deluje skladno s slovenskimi, krščanskimi in demokratičnimi ideali, za katere se je zavzemal časnikar in politik Dušan Černe (1916–1975), po katerem se nagrada tudi imenuje. Prvo priznanje so leta 1976 podelili beneškemu verskemu časniku Dom, lani pa si je nagrado prislužila socialna delavka in vzgojiteljica Ivica Švab.

Prof. Vesna Jagodic. FOTO: osebni arhiv

Verouk v slovenščini

Posebna komisija za podelitev Černetove nagrade, ki jo je imenoval upravni odbor Knjižnice Dušana Černeta v Trstu in jo sestavljajo predsednik Tomaž Simčič ter člana Erika Jazbar in Ivo Jevnikar, je na seji v ponedeljek, 5. decembra, soglasno odločila, da nagrado podeli prof. Aniti Bergnach in prof. Vesni Jagodic za njuno vztrajno prizadevanje, da bi imeli otroci iz Benečije, zlasti tisti, ki obiskujejo dvojezično osnovno šolo v Špetru, v okviru priprav za prejem prvega svetega obhajila krščanski nauk (verouk) v slovenskem jeziku.

Cernetova nagrada 2022 Utemeljitev.doc
Prelomno prvo sveto obhajilo

Kot so še sporočili iz komisije, sta nagrajenki sami prevzeli skrb za verouk in pri tem, tudi s pomočjo domačih slovenskih duhovnikov, premoščali različne ovire, ki so jima bile postavljene na pot. Po njuni zaslugi je leta 2020 prvih deset otrok v cerkvi sv. Ivana v vasici Trčmun, rojstnem kraju »očeta Beneških Slovencev« Ivana Trinka – Zamejskega, prejelo prvo sveto obhajilo v slovenskem jeziku, česar tamkajšnji otroci dotlej niso bili deležni.

Prof. Anita Bergnach. FOTO: osebni arhiv

Osebnosti Primorske

Za svoj izjemen trud in triletno vestno pripravo otrok na zakrament – o njem smo pri Družini pisali TUKAJ – sta bili pred dvema letoma med drugim nagrajeni tudi z nazivom »osebnost Primorske meseca oktobra« po izboru bralcev in poslušalcev Primorskih novic, Radia Koper, Televizije Koper, Primorskega dnevnika in Radia Trst A. Podelitev jubilejne 35. Černetove nagrade bo v soboto, 17. decembra 2022, v Špetru po slovenski sveti maši, ki se začne ob 18.30.

Kupi v trgovini

Prvo sveto obhajilo s papežem Frančiškom
Za otroke
12,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh