Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Četrt milijona evrov za žrtev zlorab na Irskem

Objava: 16. 06. 2010 / 08:51
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Četrt milijona evrov za žrtev zlorab na Irskem

Predstavniki škofij in redov so dosegli izvensodno poravnavo z danes 55-letno Marie McCormack

Cerkev na Irskem bo eni izmed žrtev spolnih zlorab plačala več kot četrt milijona evrov odškodnine. Kot so poročali irski mediji, so vodstva škofij Armagh in Kilmore ter predstavniki redov dosegli izvensodno poravnavo z danes 55-letno Marie McCormack.

McCormackova, ki živi v Kanadi, je povedala, da jo je med leti 1970 in 1975 večkrat spolno zlorabil redovni predstojnik p. Brendan Smyth, ki je deloval v kilmorski škofiji. S svojo izpovedjo pa je obtožila tudi nadškofa iz Armagha, irskega primasa Seana Bradyja, ki je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja deloval v škofiji Kilmore, da je za zlorabe vedel, vendar jih je zamolčal.

McCormackova nadškofu Bradyju očita, da je vedel tudi za zlorabo dveh dečkov, vendar storilca nikoli ni prijavil policiji. S tem je dal storilcem proste roke in tako ni zaščitil ne nje ne kasnejših žrtev.

Odkar se je marca razvedelo za njegovo vlogo pri spolnih zlorabah, se pojavlja vse več zahtev za Bradyjev odstop. Kardinal vztrajno ponavlja, da je takrat kot duhovnik obvestil pristojnega škofa, ni pa bila njegova naloga, da bi podatke predal tudi policistom.

Po izsledkih ankete v irskem dnevniku ‘The Irish Times’ si kardinalovega odstopa želi šestinsedemdeset odstotkov vseh Ircev.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh