Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'Človeški zarodek ni zgolj skupek biološkega materiala'

Objava: 29. 11. 2010 / 08:34
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

'Človeški zarodek ni zgolj skupek biološkega materiala'

Ob začetku adventa je sveti oče v vatikanski baziliki sv. Petra med molitvijo večernic pozval k okrepljeni zaščiti nerojenega življenja.

Papež Benedikt XVI. zahteva večjo zaščito za nerojeno človeško življenje. Človeški zarodek ni zgolj 'skupek biološkega materiala', pač pa 'novo živo bitje, nov posameznik človeške vrste', je sveti oče minulo soboto zvečer povedal med molitvijo slovesnih večernic v vatikanski baziliki sv. Petra. Kot je dejal, ni nikakršnega razloga, da človeka že vse od spočetja dalje ne bi imeli za osebo. Kljub temu pa je nerojeno življenje ogroženo zaradi 'sebičnosti odraslih' in 'omračitve vesti'.

Benedikt XVI. je pojasnil, da obstajajo kulturne težnje, s katerimi družba danes poskuša pod različnimi pretvezami 'otopeti' vest. Znanost sama pa je dokazala, kako že človeški zarodek premore sposobnosti, da komunicira z materjo. Obenem pa je življenje otrok tudi po rojstvu pogosto izpostavljeno zavrženosti, lakoti, revščini, boleznim, zlorabam, nasilju in izkoriščanju. Številne krščitve njihovih pravic, ki se dogajajo v svetu, boleče ranijo vest vsakega človeka dobre volje.

Slovesnim večernicam je sledilo nočno molitveno bdenje za nerojeno življenje, ki ga je priredil Papeški svet za družino, ob koncu katerega je sveti oče zmolil še posebej za to priložnost pripravljeno molitev.

Na včerajšnjo prvo adventno nedeljo pa je papež Benedikt XVI. po dopoldanski sveti maši vodil molitev angelovega češčenja, po kateri je nagovoril zbrane vernike na trgu svetega Petra. V svojem nagovoru se je dotaknil privlačne teme 'pričakovanja', razsežnosti, ki preveva vse naše osebno, družinsko in družbeno bivanje. Pričakovanje je namreč navzoče v tisočerih okoliščinah, v tistih majhnih in preprostih kakor tudi najpomembnejših, ki nas globoko in popolnoma zajamejo. Lahko bi rekli, da je človek živ, dokler pričakuje, dokler je v njegovem srcu živo upanje.

Človeka prepoznamo po njegovih pričakovanjih, našo moralno in duhovno držo pa lahko merimo po tem, kaj pričakujemo in v kaj upamo. V tem času, ko se pripravljamo na rojstvo Odrešenika, se po nasvetu svetega očeta vprašajmo, kaj pričakujemo sami, pa naj bo to v zasebnem življenju, v družini, skupnosti ali narodu. Od Marije se lahko naučimo živeti vsakdanja dejanja z novim duhom, s čutom globokega pričakovanja, ki ga lahko poteši samo prihod Boga.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh