Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Današnji 10. protest upokojencev bo »še miren, zagotovo pa hrupen in množičen«

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 16. 02. 2024 / 12:51
Oznake: Politika, Stranke, Vlada
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 16.02.2024 / 12:58
Ustavi predvajanje Nalaganje
Današnji 10. protest upokojencev bo »še miren, zagotovo pa hrupen in množičen«
Pavel Rupar vabi vse slovenske upokojence, ne glede na vrednostni predznak. FOTO: Tatjana Splichal

Današnji 10. protest upokojencev bo »še miren, zagotovo pa hrupen in množičen«

Današnji (petek, 16. februarja) jubilejni 10. vseslovenski protestni shod upokojenk in upokojencev v Ljubljani bo prvi v novem koledarskem letu in prvi, odkar sta se njegova pobudnika, ljudska iniciativa Glas upokojencev Slovenije in Inštitut 1. oktober, januarja prelevila tudi v politično stranko.

Ob robu prejšnjega, devetega protestnega shoda decembra lani je Pavel Rupar napovedal možnost, da bi bil tudi zadnji, »ker pričakujemo, da dr. Robert Golob novega leta kot funkcionar, predsednik vlade, ne bo preživel, potem pa ne bomo imeli proti komu protestirati. Upamo na boljše novo leto, na boljše čase,« je dejal Rupar. Novih, boljših časov od nikoder, vladna kriza je vse globlja, dovolj razlogov torej za (vsaj) še en upokojenski shod v osrčju glavnega mesta.

Že uro prej tudi pred RTV

Protest se bo, kot je že običajno, začel ob 15. uri na ljubljanskem Trgu republike, pred parlamentom, kamor se bo glavnina udeležencev verjetno preselila izpred stavbe RTV Slovenija na Kolodvorski, kjer se bo množica zbrala že uro prej in zahtevala takojšen odstop vodstva hiše in ukinitev prisilnega plačevanja RTV-prispevka, vendar pa ta del dogodka ne bo v organizaciji Inštituta 1. oktober in iniciative Glas upokojencev Slovenije.

Slovenske zastave, slovenska pesem, slovensko srce

Enoinpolurni program ob 15. uri bo odprla slovenska himna, nadaljevali pa govori iz ljudstva, »tudi sam imam kar nekaj za povedati,« pristavlja Rupar in dodaja, da bo shod to pot še miren, zagotovo pa bo hrupen in množičen. Kdor še koleba glede udeležbe, ga predsednik najmlajše slovenske stranke vabi z besedami: »Ne ostanite doma, borite se zase, za vaše pokojnine in življenje! Slovenske zastave naj vihrajo, pesem slovenska naj odmeva po okupirani Ljubljani, slišalo se bo bitje slovenskega srca!«

Sporočilo ignorantskim medijem

Pred jubilejnim 10. protestnim shodom upokojencev je pobudnik Pavel Rupar tistim slovenskim medijem, ki dogodek, ki mesečno privabi tisoče nezadovoljnih Slovenk in Slovencev, dosledno ignorirajo, poslal sporočilo, da organizator prvega dela današnjega dogodka, protestnega shoda ob 14. uri pred zgradbo RTV Slovenija na Kolodvorski, ni niti Inštitut 1. oktober niti ljudska iniciativa Glas upokojencev Slovenije, ki pa kot organizatorja vabita uro pozneje na Trg republike.

Udeležence pozvali, naj se jim izognejo

»V luči preteklih dogodkov, zlasti na enem od prejšnjih shodov pred RTV, kjer so nekateri novinarji in sindikalisti Zavoda RTV lažno prikazali napad na novinarko in podali lažno prijavo policiji (dokument hranimo), vas prosimo, da se tega dogodka ne udeležite. Če se udeležba kljub temu zdi neizogibna, vas prosimo, da se vzdržite provociranja udeležencev in komunikacije z njimi, saj smo jih pozvali, naj se vam izognejo,« je novinarjem nekaterih medijskih hiš sporočil Rupar.

Poziv k mirnemu protestu, spoštovanju in dostojanstvu

Hkrati je vodstvo in zaposlene na RTV Slovenija prosil, naj ostanejo v prostorih in se izogibajo neposrednemu stiku z udeleženci shoda, da ne bi dodatno zaostrili razmer, in jih opozoril, da bodo za morebitne incidente sami odgovorni. »Poudarjamo, da nismo organizatorji shoda pred RTV in ne prevzemamo odgovornosti za morebitne incidente, provokacije ali nepravilnosti. Vse udeležence, kot vedno doslej, pozivamo k mirnemu protestu, spoštovanju in dostojanstvu,« je pripisal Rupar.

Nalaganje
Nazaj na vrh