Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Danes imamo več mučencev kot v prvih stoletjih krščanstva«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 24. 06. 2013 / 13:45
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 10:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Danes imamo več mučencev kot v prvih stoletjih krščanstva«

»Danes imamo več mučencev kot v prvih stoletjih krščanstva«

Papež Frančišek je med včerajšnjo molitvijo angelovega češčenja pojasnil, da so mučenci tudi nekristjani, ki darujejo svoje življenje za resnico.

Papež Frančišek se je v svojem nagovoru med včerajšnjo molitvijo angelovega češčenja spomnil vseh preganjanih kristjanov na svetu. Tudi danes v različnih predelih sveta najdemo veliko krščanskih mučencev, je sveti oče pojasnil zbranim vernikom na Trgu sv. Petra v Vatikanu. V današnjem času je število mož in žena, ki so usmrčeni zaradi svoje vere, celo višje kot v prvih stoletjih krščanstva. Frančišek je obenem poudaril, da so mučenci tudi nekristjani, ki darujejo svoje življenje za resnico. Kristus je dejal: »Jaz sem resnica«, je dejal papež, in kdor si prizadeva za resnico, služi tudi Kristusu.

Mučeništvo je življenjska skrajnost, ki jo lahko darujemo Kristusu, je pojasnil Frančišek. Obstaja pa tudi 'vsakodnevno mučeništvo', ki se ne zaključi s smrtjo. Kot primere je sveti oče navedel matere in očete, ki požrtvovalno skrbijo za svoje družine, ter mlade, ki skrbijo za ostarele. Duhovniki, redovnice in redovniki, ki svoje življenje dajo povsem na razpolago Kristusu, pa prav tako doživljajo vsakodnevna mučeništva.
Papež se je v svojem nagovoru oprl na Jezusove besede iz včerajšnjega evangelija: »Kdor namreč hoče svoje življenje rešiti, ga bo izgubil; kdor pa izgubi svoje življenje zaradi mene, ga bo rešil« (Lk 9,24), zbrane romarje pa je spomnil tudi na današnji slovesni praznik Rojstva Janeza Krstnika. Po molitvi in blagoslovu je papež Frančišek ponovil misel, ki jo je poudaril med nagovorom: »Dobro si zapomnite: 'Ne bojte se iti proti toku! Bodite pogumni! Kakor nočemo jesti pokvarjene hrane, tako ne nosimo s seboj izkrivljenih vrednost, ki uničujejo življenje in jemljejo upanje'. 'Naprej!'«

Ob koncu je sveti oče pozdravil še posamezne skupine romarjev na Trgu sv. Petra, med njimi tudi dijake Škofijske gimnazije iz Vipave.


Vir: Kathpress / RV
Foto: news.va



Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh