Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Danes se v Rimu začenja mednarodno srečanje duhovnikov

Objava: 09. 06. 2010 / 07:03
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Danes se v Rimu začenja mednarodno srečanje duhovnikov

V večnem mestu se je že zbralo devet tisoč duhovnikov

Do sklepa leta duhovništva nas loči le še nekaj dni. Danes se v Rimu začenja tridnevno mednarodno srečanje za duhovnike, ki ga organizira Kongregacija za duhovščino in na katerem se bo zbralo okrog devet tisoč duhovnikov iz enaindevetdesetih držav iz vsega sveta. Vrhunec srečanja in s tem tudi sklep leta duhovništva bo v petek, na praznik Srca Jezusovega, ko bo papež Benedikt XVI. na Trgu sv. Petra daroval slovesno sveto mašo.

O tridnevnem srečanju duhovnikov, katerega del bodo predavanja, skupne molitve, čaščenja in svete maše, je za vatikanski radio spregovoril tajnik Kongregacije za duhovščino nadškof Mauro Piacenza. Kot je zatrdil, je namen srečanja prispevati h koreniti in pristni obnovi duhovnikov, da bi se lahko vedno bolj poistovetili z Jezusom Kristusom, Dobrim pastirjem. Nadškof Piacenza je izpostavil pomen nove evangelizacije, ki mora postati delovanje v vsakdanjem življenju, kar pomeni, da duhovniki ne postanejo ujeti v občo miselnost in omamljeni z duhom tega sveta, ampak popolnoma prepojeni s Svetim Duhom.

Cilj leta duhovništva je v celotni cerkveni stvarnosti obnoviti ravno to zavest, da bo postala kvas za začetno in trajno izpopolnjevanje duhovnikov v celotnem svetu. S srečanjem želijo doseči, da bi duhovniki začutili toplo naklonjenost Cerkve, ustvariti želijo občestveno vzdušje, izpostaviti pomen zakramentalnega bratstva ter dati novo spodbudo za pot svetosti. Želi se izreči zahvala mnogim duhovnikom, ki vsak dan, tudi v najtežjih razmerah, živijo, pridigajo in delajo ter z vero in odgovornostjo vršijo svoje poslanstvo do bratov in sester, je dejal nadškof. Dodal je še, da srečanje duhovnikov želi zaznamovati nov začetek globoke prenove v zvestobi, kar nakazuje tudi geslo leta duhovništva: Zvestoba Kristusa, zvestoba duhovnika. Celotna Cerkev mora zreti le v Kristusa in se neprestano spreobračati h Kristusu, najvišjemu in največjemu vzoru, ki zahteva vsakodnevno spreobračanje.

Nadškof Piacenza se je med drugim dotaknil še petkove zaključne svete maše, med katero bo papež Benedikt XVI. razglasil sv. Janeza Vianeja za zavetnika vseh duhovnikov. Po Piacenzovih besedah bo sveti oče s tem dejanjem duhovnikom ponudil konkreten vzor in z arškim župnikom pokazal, kdo je duhovnik in kaj duhovnik mora početi. Sv. Janez Vianej je namreč podoba, ki kaže, da je duhovništvo ljubezen Jezusovega Srca. Arški župnik, močno povezan z oltarjem, s tabernakljem in spovedovanjem, kaže na bistvo duhovniške službe, prav tako pa je oporna točka za vse tiste, ki nosijo veliko odgovornost vzgoje in izobraževanja pred in po duhovniškem posvečenju.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh