Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Danski nagrada Matere Terezije za trajnostno okoljsko politiko

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 10. 01. 2022 / 08:26
Oznake: Družba, Politika, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.01.2022 / 08:43
Ustavi predvajanje Nalaganje
Danski nagrada Matere Terezije za trajnostno okoljsko politiko
Predsednica danske vlade Mette Frederiksen. FOTO: Vatican Media

Danski nagrada Matere Terezije za trajnostno okoljsko politiko

Prejemnika nagrade Mati Terezija Memorial za družbeno pravičnost 2021 sta Danska in njena premierka Mette Frederiksen.

Nagrajenki so slovesno razglasili 30. decembra lani v Bombaju na sedežu zasebne Fundacije Harmony, ustanovljene leta 2005 z namenom, da si prizadeva za ohranjanje dediščine Matere Terezije in vlaga v družbeno pravičnost. Kot poroča Radio Vatikan, je Danska nagrado prejela, ker predstavlja »državo, ki živi v skladu z naravo«, 44-letna premierka Frederiksenova, ki je na položaju od junija 2019, pa za svoje »izjemno vodenje« države »po poti trajnostnega razvoja« ter za podpiranje »zelene energije in podobnih ukrepov za varovanje okolja«.

Mati Terezija ob podelitvi Nobelove nagrade za mir. FOTO: Vatican Media

Nagrado Matere Terezije v obliki slovesne listine in skulpture so prek kurirja poslali na urad predsednice vlade na Danskem.

Ustanovitelj fundacije Harmony, Abraham Mathai, je odločitev pristojnih za podelitev nagrade pojasnil z utemeljitvijo, da je »sedanja vlada pod vodstvom Frederiksenove povečala podnebne cilje države, saj je zeleni prehod postavila v središče svoje politike, in si prizadeva za uvedbo zavezujočih ciljev razogljičenja za zmanjšanje izpustov za 70 odstotkov«.

Danska industrija vetrne energije, ki se je razvila v zadnjih štirih desetletjih, je dober primer inovativne tehnologije.

Čeprav je Danska zemljepisno majhna država, si je prizadevala postati vodilna na področju okolja in je zato »navdih za vse«, je prepričan Mathai. Danska industrija vetrne energije, ki se je razvila v zadnjih štirih desetletjih, je dober primer inovativne tehnologije, pametni predpisi in vladna podpora pa so zagotovili, da se več kot 50 odstotkov državnega električnega omrežja napaja iz sončne in vetrne energije.

Kot spominjajo pri avstrijskem Kathpressu, so med dosedanjimi nagrajenci nagrade Matere Terezije za trajnostno okoljsko politiko tudi organizacija »Zdravniki brez meja«, ameriški virolog Anthony Fauci, pakistanska aktivistka za pravice otrok Malala Jusafzaj, Dalajlama in ginekolog Denis Mukwege iz Konga.

Mette Frederiksen. FOTO: Vatican Media

Nalaganje
Nazaj na vrh