Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Datum razglasitve Janeza Pavla II. za blaženega še povsem odprt

Objava: 08. 03. 2010 / 17:59
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Datum razglasitve Janeza Pavla II. za blaženega še povsem odprt

Vatikan ne komentira težav v postopku, o katerih poročajo mediji

V Vatikanu ne želijo komentirati težav glede postopka za razglasitev nekdanjega papeža Janeza Pavla II. za blaženega, o katerih so v minulih dneh poročali svetovni (predvsem evropski) mediji. Kot so pojasnili pri Tiskovnem uradu Svetega sedeža, gre za interne zadeve, o katerih ne izdajajo podatkov za javnost.

Poljski dnevnik 'Rzeczpospolita', za njim pa tudi italijanski mediji so poročali o tem, da obstaja dvom glede domnevne čudežne ozdravitve francoske redovnice s. Marie Simon-Pierre, pri kateri naj bi ponovno odkrili znake Parkinsonove bolezni.

Kot so sporočili iz Vatikana, se sedemčlanska zdravniška komisija, ki ugotavlja pristnost prijavljenih primerov, z dotičnim sploh še ni ukvarjala. Doslej sta uvodne preiskave opravila šele dva izmed njenih članov, o kakršnem koli dokumentu pa zaenkrat ni 'ne duha ne sluha'. Poleg tega ozdravljenje Simon-Pierrove ni edini primer uslišanega čudeža v postopku. Merodajni viri v Vatikanu poudarjajo, da je proces ugotavljanja čudeža 'v začetni fazi' in da o datumu razglasitve še niso razpravljali, zato ga tudi ni mogoče spreminjati.

Mediji so poročali, da zdravniška karoteka pod vprašaj postavlja izhodiščno diagnozo Simon-Pierrove. Lahko bi bolehala za Parkinsonovi podobno boleznijo in bi simptomi izginili po naravni poti. Zdravniški izvedenci Kongregacije za zadeve svetnikov naj bi od odvetnika v postopku, postulatorja Slawomirja Oderja, zahtevali predložitev drugega izmed 251 dokumentiranih primerov uslišanih čudežev.

Postopek za razglasitev poljskega papeža Janeza Pavla II. za blaženega se je začel junija 2005, dva meseca po njegovi smrti. V lanskem decembru je Benedikt XVI. svojemu predhodniku priznal 'junaške kreposti', zdaj pa je potreben še uslišan čudež na priprošnjo Božjega služabnika.

Pri konzistoriju 19. februarja letos je Benedikt XVI. uradno zaključil šest postopkov za razglasitev za blažene, in sicer za enega Poljaka, enega Kanadčana, dve Italijanki, eno Španko in eno Avstralko, ne pa tudi, kot so nekateri domnevali, za Janeza Pavla II. Dvomi o tem, ali bo poljski papež za blaženega razglašen oktobra letos, ob obletnici njegove izvolitve, so se pojavljali že pred tem. Za vročo razpravo je med drugim poskrbela tudi knjiga Slawomirja Oderja z naslovom 'Perche e santo' (Zakaj je svetnik), ki so jo opazovalci označili kot nedovoljen poskus za pospešitev zaključka postopka.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh