Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Delno zaprtje lurške votline zaradi obnovitvenih del

Objava: 14. 12. 2010 / 08:35
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Delno zaprtje lurške votline zaradi obnovitvenih del

V votlini, ki leži na obrobju francoskega mesta Lurd, se je leta 1858 takrat štirinajstletni pastirici Bernardki Soubirous prikazala Božja Mati Marija.

V francoskem romarskem središču Lurd so se lotili temeljitih obnovitvenih del v votlini Marijinih prikazovanj. Kot so minuli teden sporočili z lurške mestne uprave, je potrebno utrditi skalno votlino, ki zaradi vdora vode počasi razpada.

Dela naj bi potekala od 4. januarja do 8. februarja prihodnje leto, stala pa naj bi okoli šestdeset tisoč evrov. Vsak dan jih bodo izvajali med 6. in 15. uro, s čimer bo omogočen dostop do votline v popoldanskih in večernih urah, v času obnove pa tam ne bo običajnih jutranjih maš. V tem času bo votlina zaprta za romarje in obiskovalce.

Zadnja obnovitvena dela v lurški votlini so bila izvedena leta 2004, ko so obnovili tla in osvetljavo ter zamenjali oltarno mizo.

Lurd velja za eno najbolj znanih romarskih središč na svetu. V votlini na obrobju mesta ob reki Gave se je 11. februarja 1858 takrat štirinajstletni pastirici Bernardki Soubirous prikazala Božja Mati Marija. Prikazanja so se ponovila še sedemnajstkrat. Osemnajsto in zadnje prikazanje je sledilo 18. julija 1858 in vse od takrat se k votlini vsako leto zgrinja na milijone romarjev, med njimi na desettisoče bolnikov in invalidov. Na priprošnjo lurške Marije naj bi ozdravelo že okoli trideset tisoč ljudi, šest tisoč ozdravljenj je dokumentiranih, dva tisoč izmed njih velja za 'medicinsko nepojasnjene'. Število čudežnih ozdravljenj, priznanih s strani Cerkve, je doslej sedeminšestdeset.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh