Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Denar odnosov vladar?

Objava: 19. 03. 2019 / 08:45
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 19.03.2019 / 08:58
Ustavi predvajanje Nalaganje
Denar odnosov vladar?

Denar odnosov vladar?

Mnogim parom denar predstavlja vir napetosti in nesoglasij, zato se tej temi raje izognejo – zlasti v zgodnjih fazah odnosa.

Našli ste osebo, s katero želite preživeti preostanek življenja, zdaj pa morate ugotoviti, kako z njo živeti v harmoniji. Mnogim parom denar predstavlja vir napetosti in nesoglasij, zato se tej temi raje izognejo – zlasti v zgodnjih fazah odnosa. Ta pot pa ni mogoča v nedogled ni mogoča, saj se par slej kot prej sooči s skupnim ustvarjanjem prihodnosti. Četudi imata zakonca podobno finančno filozofijo, jima je lahko v določenih situacijah še vedno težko izbrati vse pravilne finančne odločitve. Včasih je naenkrat treba sprejeti veliko odločitev, še posebej, če se nameravata poročiti.



Seveda je večino finančnih napak sčasoma mogoče popraviti, a je za vajino denarnico še vedno laže, če se jim izogneta. Spori v zvezi z denarjem na razmerje vplivajo razdiralno, sčasoma pa pogosto lahko vodijo v konec razmerja ali razvezo, zaradi česar je pomembno, da ima par urejena finančna vprašanja in težave ter se tako izogne tovrstnim konfliktom.

Med najškodljivejše s financami povezane partnerske težave sodijo skrivanje dolgov ali slabih potrošniških navad; škodovanje partnerjevemu varčevanju, tako da eden drugemu jemlje denar iz njegovih prihrankov ali škodovanje njegovemu kreditu, tako da ne plačuje položnic, za katere imata dogovor, kdo in kdaj kaj plača. Poleg neupravičenega in pretiranega nadziranja porabe denarja, nevarčevanja za nujne in izredne razmere, je prav tako škodljivo, če se partnerja o nakupu izdelka ali storitve ne posvetujeta pred nakupom.



V dobrem razmerju je pomemben odkrit pogovor ... tudi o denarju. Par, ki se more pogovarjati o financah, bo uspešno preprečil stereotipne spore v zvezi s proračunom. Tovrstna razprava je še posebej pomembna, ko se partnerja poročita. Za par je pomembno, da se more pogovoriti in uskladiti glede načrtov, nakupov, kreditne sposobnosti, dolgov, varčevanja in potrošniških navad.

Vendar, kako začeti pogovor o denarju, ne da bi škodovali na splošno zadovoljujočemu odnosu?

Je res vsega kriv denar? Na denar kot na nek oprijemljiv del razmerja je mogoče precej enostavno projicirati čustvene vsebine. Prepričajte se, da je težava res zgolj v denarju. Pogosto so v ozadju finančnih nesoglasij namreč težave, ki imajo pravzaprav zelo malo opraviti s tem. Ta nesoglasja so večkrat povezana z vprašanji nadzora, odkritosti, zaupanja, varnosti, sramu, krivde, samozavesti in ljubezni. Ko s partnerjem razpravljata o denarju, iskreno premislita, kako se osebno počutita glede tega in ali ni v jedru nesoglasja večja težava.

Za pogovor o denarju najdite nevtralen čas. Idealen čas za umirjen, sproščen pogovor o financah je, ko s partnerjem nimata na vidiku nobenega finančnega vprašanja. Pogovore o denarju je najbolje začeti čim prej, še zlasti, če je bil denar v prejšnjih razmerjih težava. Vsem v razmerju ni takoj prijetno govoriti o denarju, a bodite potrpežljivi in vztrajni. Če vas skrbijo partnerjeve potrošniške navade, finančne odločitve ali rokovanje z denarjem na splošno, med pogovorom izrazite tudi to.

Razumevanje partnerjeve perspektive. Moški in ženske na denar gledamo različno. Ženske nanj največkrat gledajo kot na simbol varnosti in stabilnosti, ga rade shranijo za nujne stvari in postanejo zaskrbljene, ko se pojavijo finančne težave. Moški z denarjem radi več tvegajo in finančne težave vidijo kot grožnjo njihovi samozavesti. Poskusite razumeti partnerjevo perspektivo in zato, da bi se bolje razumela v vajinem doživljanju, razmislita, kako so z denarjem rokovali vajini starši, kaj vama je denar pomenil v času odraščanja in kako sta z njim rokovala v prejšnjih razmerjih. Je bil vaš partner v otroštvu in med odraščanjem v finančni stiski? Je bil v prejšnjih razmerjih kdaj finančno prevaran, v smislu skritih računov, nakupov, dolgov in podobnega? Ali je bilo rokovanje z denarjem zanj v preteklosti problematično? Če delita svoje zgodbe drug z drugim, se bosta bolje razumela.

Skupna postavitev pravil in omejitev. Za predan par je pomembno, da sodelujeta pri pripravi splošnih pravil in omejitev porabe denarja. Tako se lahko na primer dogovorita za znesek, ki ga lahko vsak porabi, ne da bi moral zanj poročati ali se o njem posvetovati s partnerjem. Koristno je tudi, če skupaj razpravljata o različnih scenarijih in o tem, kako bi vsak od vaju rešil zaplet, na primer prekoračen limit, izguba dobro plačane službe, prednosti in slabosti skupnih ali ločenih računov in podobno.

Pogovor, pogovor, pogovor. Za par je dobro, če razvije navade, ki spodbujajo odprt, odkrit in stalen dialog med partnerjema. Dobro je, če vzpostavi tedenski pregled njune zveze, pri katerem lahko izpostavita kakršne koli težave, ki ju zadevajo, od starševstva do intimnosti in financ. Tako bosta vedno ostajala na vrhu stvari. Uspešen zakon je odraz uspešne komunikacije. Če si partnerja ne moreta zaupati glede denarja, si verjetno ne moreta zaupati tudi glede drugih stvari. V redu je, če se ne strinjata glede nekaterih vprašanj, vendar tem ne dovolite, da bi prekrižala pot vašim splošnim partnerskim ciljem. Kompromis je pogosto bistven. Če želita dolgotrajno zvezo, bosta morala biti na isti strani, ko gre za finance. Finančna odgovornost je za odrasle v zreli zvezi pomembna lastnost partnerjev, je gradnik zaupanja in varnosti. Učenje, kako s pogovorom rešiti težave, pa bo paru zelo koristilo. Uspešni pari si ne prikrivajo stvari, temveč so transparentni, odprti in iskreni. Med njimi obstaja stalen dialog, partnerja sta na tekočem z dogajanjem in tako krepita občutek zaupanja.

Matjaž Petrič, Center za individualno, zakonsko in družinsko terapijo ATARAXIA

Foto: Tatjana Splichal

Kupi v trgovini

Navzkrižja in izravnave
Proza
6,51€
Nalaganje
Nazaj na vrh