Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Depolitizacija

Za vas piše:
Jože Kurinčič
Objava: 03. 08. 2023 / 10:14
Oznake: Družba, Politika, Mnenja
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 03.08.2023 / 10:24
Depolitizacija
FOTO: Bogomir Štefanič

Depolitizacija

V Orwellovem distopičnem romanu 1984, v tej upodobitvi totalitarne družbe, skrbijo za erozijo zdrave pameti povsod navzoče tri parole: VOJNA JE MIR, SVOBODA JE SUŽENJSTVO, NEVEDNOST JE MOČ.

S podobnimi nesmiselnimi parolami in z demonizacijo nekaterih besed so prali možgane tudi v našem družbenopolitičnem prostoru. V času trdega socializma so bile na sramotilni steber postavljene dobrine in besede, kot so »kapital«, »oblast«, »politika«, »stranka«, »država« ... Sicer je razumljivo, da so zaradi zlorabe oblastnikov te pojavnosti prišle na slab glas. Ljudje pač niso marali države, oblasti, politike, partije, saj jim je bila tuja in celo sovražna. Manj razumljivo in posebej sprevrženo pa je, da je te pojme demonizirala kar vladajoča garnitura. Komunisti so govorili o državi kot o nečem, kar mora odmreti, o pogubnosti kapitala in oblasti in celo denarja. In ljudje, ki niso imeli ne države, ne oblasti in bolj malo denarja, so to demonizacijo nekako posvojili.

Ko se je v 80. letih prejšnjega stoletja krhala dotlej monolitna stavba komunistične oblasti in so na politično prizorišče stopali mladi ZSM-jevci, ki se niso sprijaznili z razporeditvijo družbene moči, so ji...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh