Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dobrodošlica papežu Frančišku v domovini prednikov [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 21. 11. 2022 / 12:14
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.11.2022 / 13:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dobrodošlica papežu Frančišku v domovini prednikov [VIDEO]
Papež in slavljenka Carla. FOTO: Instagram/Franciscus

Dobrodošlica papežu Frančišku v domovini prednikov [VIDEO]

V povsem pravnem smislu je papež Frančišek Argentinec, toda korenine njegove družine segajo v pokrajino Piemont na severu Italije, od koder so se njegovi predniki pred skoraj 100 leti izselili v Južno Ameriko.

Papež Frančišek še nikoli ni bil v Argentini. Kot spominjajo v komentarju pri avstrijskem Kathpressu, so bili za oba njegova predhodnika vrhunci njunih pontifikatov obiski v domovini – za enega na Bavarskem in drugega na Poljskem. Tam sta obhajala slovesna bogoslužja z nepreglednimi množicami vernikov in imela pomembne govore. 

Jorge Mario Bergoglio, nekdanji nadškof Buenos Airesa, pa od izvolitve na papeški položaj še ni obiskal države svojega rojstva. Zato Italijani toliko bolj pozorno spremljajo apostolska potovanja v domovino njegovih piemontskih prednikov.

Papež Frančišek je minuli konec tedna že tretjič obiskal severno Italijo in se odpravil na potovanje po sledeh svoje družinske zgodovine.

Po letih 2014 in 2015 je papež Frančišek minuli konec tedna že tretjič obiskal severno Italijo in se odpravil na potovanje po sledeh svoje družinske zgodovine. Tokrat je bil poudarek na srečanjih z bratranci in sestričnami ter daljnimi sorodniki na območju Astija. Ob tem se je prvič premikal tudi na invalidskem vozičku - tako kot nekateri njegovi zdaj večinoma že ostareli sorodniki. V poročilih na italijanski televiziji so ves kones tedna prikazovali posnetke, kako si podaja roke s številnimi člani širše družine.


90-letna sestrična Carla Rabezzana je bratranca »Giorgia« v Portocomaru pozdravila s toplim objemom, ko je izstopil iz svojega belega fiata 500. Območni časnikarji so poročali, kako ji je papež prigovarjal, naj ne joka, saj je vendar prišel praznovat njen rojstni dan.

Bratranec Giorgio pri sestrični Carli. FOTO: Instagram/Franciscus

Osrednja tema za italijanski tisk

Fotografije dveh ostarelih ljudi, ki skupaj obedujeta za isto mizo, so bile objavljene na portalih skoraj vseh italijanskih dnevnikov. Podrobno so poročali, katere piemontske specialitete so jedli in katero vino najraje pije papež. Tudi družinska zgodovina Bergoglijevih in zgodovina družine njegove matere sta se v medijih pojavljali v vseh svojih razsežnostih, s postanki v Astiju, Torinu in nazadnje v Buenos Airesu. S ponosom so ugotavljali, da prvi jezik mladega Bergoglia v daljni Argentini ni bila španščina, temveč piemontsko narečje, ki se ga je naučil od svoje babice.


Slovesno bogoslužje v stolnici v Astiju je v sončnem poznojesenskem vremenu spremljalo na tisoče ljudi na ulicah in trgih mesta. Televizijski posnetki kažejo, kako so se nekateri prav borili s solzami ganjenosti. Drugi se od srca smejijo, ko je Frančišek med pridigo in opoldansko molitvijo angelovega češčenja spregovoril nekaj stavkov v piemontskem narečju. Zdi se, da je bil papež dobre volje. Šalil se je o svoji starosti, pa tudi o krajevnem škofu, ki je v svojem nagovoru izžareval malenkost preveč lokalnega patriotizma.

Prisrčen pogovor z domačimi. FOTO: Instagram/Franciscus

Območne oblasti so izkoristile priložnost in so Frančišku v škofovskem dvorcu podelile naziv častnega meščana mesta Asti. Navzoč je bil tudi predsednik pokrajine Piemont Alberto Cirio. Toda kot pri vsakem družinskem snidenju je tudi pri papeževem obisku v krajih njegovih prednikov prišel trenutek slovesa: da bi svojega rojaka lahko videlo čim več ljudi, je helikopter, ki ga je popoldne odpeljal nazaj v Rim, vzletel s stadiona v Astiju.

Papež je v Astiju spoznal tudi najmlajše člane svoje rodbine. FOTO: Instagram/Franciscus

Nalaganje
Nazaj na vrh