Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dogodki, ki jih bomo spremljali v letu 2022

Za vas piše:
Rok Blažič
Objava: 10. 01. 2022 / 17:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.01.2022 / 14:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dogodki, ki jih bomo spremljali v letu 2022
Od olimpijskih krogov do zemeljske orbite. FOTO: Pexels

Dogodki, ki jih bomo spremljali v letu 2022

Kaj nas čaka v letu, ki smo ga pričeli?

Olimpijske igre in nogomet

Športno leto bo prvi vrhunec doživelo februarja z zimskimi olimpijskimi igrami v Pekingu, končalo pa se bo s svetovnim nogometnim prvenstvom v Katarju. Dogodka ne bosta minila brez političnih zapletov: olimpijske igre bo zaradi obtožb kitajskega genocida nad Ujguri bojkotiralo nekaj reprezentanc na čelu z ZDA, Katar pa se je znašel pod kritiko mednarodnih človekoljubnih organizacij zaradi nečloveških razmer za migrantske delavce. Igra pa se nadaljuje.

Kraljičin »platinasti« jubilej

Britanska kraljica Elizabeta II. bo 6. februarja obeležila 70. obletnico na prestolu. Na čelo Združenega kraljestva je stopila v času, ko je to obsegalo še številne kolonije. Danes je simbolna voditeljica petnajstih neodvisnih držav Commonwealtha. Obletnica bo priložnost za praznovanje britanske identitete, ki po brexitu doživlja pretrese, napoveduje se morda celo nov referendum o neodvisnosti Škotske. Med mladimi Britanci pa se veča delež tistih, ki menijo, da bi monarhijo morali odpraviti.

V letu 2022 nas čaka vrsta zanimivih (in nenavadnih) dogodkov. FOTO: Pexels

ABBA v živo?

27. maja bo v Londonu v posebej zato zgrajeni areni prvi iz niza koncertov legendarne skupine ABBA. Toda na odru ne bodo stali Björn, Benny, Agnetha in Frida, ampak njihovi avatarji – računalniško ustvarjeni po njihovi podobi iz 70. let prejšnjega stoletja, ko so bili na vrhuncu svoje kariere. Koncert so kljub temu že skoraj razprodali.

Vesolje, zadnja meja

Kitajska bo v tem letu dokončala svojo stalno vesoljsko postajo, ki bo čez dve leti ostala edina še aktivna, ko bo Mednarodna vesoljska postaja prenehala z delovanjem. Vesoljski tekmi se pridružujejo tudi druge države, npr. Indija, Južna Koreja in Japonska. Nasina sonda DART, izstreljena lani novembra, bo s trkom poskušala preusmeriti asteroid. Astrofiziki pa z nestrpnostjo pričakujejo, da bo (predvidoma pozno poleti) začel delovati vesoljski teleskop James Webb, ki bi lahko razkril pogled še globlje v zgodovino vesolja in pomagal odkriti Zemlji podobne planete.


Prispevek je bil najprej objavljen v tedniku Družina (1/2022). 

Nalaganje
Nazaj na vrh