Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Taizejski prior: naj nas v letu 2022 ne hromi strah!

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 03. 01. 2022 / 19:43
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.01.2022 / 19:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
Taizejski prior: naj nas v letu 2022 ne hromi strah!
Prior ekumenske skupnosti v Taizeju, brat Alois. FOTO: Tatjana Splichal

Taizejski prior: naj nas v letu 2022 ne hromi strah!

Prior ekumenske skupnosti v Taizeju, brat Alois, si želi, da bi bilo 2022 leto upanja in bistveno močnejših mednarodnih prizadevanj za reševanje begunske stiske po vsem svetu, kot je pojasnil v pogovoru za Radio Vatikan.

Brat Alois je za vatikanske medije spregovoril po taizejskem srečanju ob prelomu leta, ki so ga bili v ekumenski skupnosti zaradi epidemioloških razmer tudi tokrat primorani organizirati zgolj v spletni obliki. »Za leto 2022 si bratje v Taizeju želimo, da bi bilo to leto upanja in da ne bi nikoli dopustili, da nas v danih okoliščinah ohromi strah,« tako taizejski prior: »Seveda strahovi obstajajo – glede prihodnosti, glede novih razmer, v katerih se je znašel svet. Toda iz zaupanja v Kristusa lahko črpamo tudi upanje v svojo prihodnost in to zaupanje posredujemo naprej.«

Iz zaupanja v Kristusa lahko črpamo tudi upanje v svojo prihodnost in to zaupanje posredujemo naprej.

Prior taizejske skupnosti je v pogovoru opozoril tudi na položaj beguncev na sredozemskem otoku Lampedusi, kjer je preživel božične praznike. »Kar sem tam doživel, se me je zelo dotaknilo,« je pojasnil brat Alois. Vsak dan so na otok prihajali ljudje, ki so jih čolni obalne straže rešili iz zasilnih plovil v razburkanih vodah.

Taizejski prior je izrazil zahtevo po »solidarnosti vseh celin«, ki bi omogočala, »da vse ljudi sprejmemo dostojanstveno, tako, kot si zaslužijo«. Z otoka je prinesel majhen križ, narejen iz lesa dveh begunskih čolnov, ki ga bodo v prihodnjih tednih namestili v taizejski cerkvi.

Naslednje silvestrsko srečanje pod okriljem taizejske skupnosti je predvideno v nemškem mestu Rostock.

Taizejsko srečanje ob prelomu leta se je sklenilo z molitvijo na silvestrski večer, ki so jo prenašali prek kanala YouTube. Štiridnevno srečanje so zaradi epidemije v digitalni obliki predvajali iz Taizeja in Torina, kjer naj bi se mladi sicer zbrali v živo. Naslednje silvestrsko srečanje pod okriljem taizejske skupnosti je predvideno v nemškem mestu Rostock.

Nalaganje
Nazaj na vrh