Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dokaz zločina

Objava: 04. 03. 2009 / 18:31
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Dokaz zločina

Neizpodbitno je, da gre pri Hudi Jami za eno najhujših oblik nasilja povojne komunistične oblasti, je danes za STA poudarila direktorica Študijskega centra za narodno spravo Andreja Valič. Po njenih besedah so v torek odkriti posmrtni človeški ostanki v Barbara rovu v Hudi Jami pri Laškem neizpodbitni materialni dokaz zločina.

Valičeva je povedala, da je še prezgodaj za konkretni vsebinski komentar najdbe posmrtnih ostankov. Dosedanji podatki, je nadaljevala, temeljijo na ustnih virih, "ki se razlikujejo v tem, da ni jasno, ali so bili pobiti Slovenci ali Hrvati".

Kot je pojasnila direktorica študijskega centra, pa je znano, da je izvensodne povojne poboje po koncu druge svetovne vojne izvajala politična policija Ozna. "Dokumentov o tem ni oz. so uničeni oz. so mogoče kje skriti, mogoče v kakšnem beograjskem arhivu," je dodala.

"Čeprav pisnih dokazov ni, so ravno ti odkriti posmrtni človeški ostanki neizpodbitni materialni dokaz zločina in s tem kršitve temeljnih človekovih pravic," je zatrdila in nadaljevala, da se s takšnimi odkritji potrjuje množičnost povojnega nasilja.

Po njenih besedah ta najdba dokazuje potrebnost raziskav, ki jih izvajajo na študijskem centru. "Ta dejanja je treba obravnavati tudi v širšem družbenem smislu," je prepričana.

Valičeva je pojasnila, da študijski center v primeru Hude Jame zaenkrat ni bil povabljeni k sodelovanju, "vsekakor pa je to področje našega dela".

Direktorica študijskega centra je tudi dejala, da se obravnava zločinov totalitarnih režimov na nivoju Evropske unije nadaljuje. Kot je pojasnila, bo 18. marca v Bruslju druga konferenca o zločinih totalitarnih režimov.

Dodajmo k poročilu STA še to, da je v okviru Študijskega centra za narodno spravo vzpostavljena tudi podatkovna baza, v kateri uporabniki lahko najdejo članke in druge prispevke o komunističnem nasilju v Sloveniji (v »pdf« formatu), ki so bili objavljeni v slovenskih časnikih in revijah. Med njimi sta tudi dva članka, ki jih je o Barbara rovu v Hudi jami v 90. letih prejšnjega stoletja napisal zgodovinar in zdaj novinar Družine Ivo Žajdela. Po bazi člankov – dostopna je na spletni strani Študijskega centra http://www.scnr.si/ - lahko iščete z enostavnim iskalnikom.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh