Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'Dolga noč Cerkva' dobiva mednarodne razsežnosti

Objava: 05. 05. 2011 / 07:05
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

'Dolga noč Cerkva' dobiva mednarodne razsežnosti

Sedemsto krščanskih cerkva v Avstriji, šeststo na Češkem, sto na Slovaškem in pet na Madžarskem 27. maja odpira svoja vrata.

Več kot sedemsto krščanskih cerkva v Avstriji, preko šeststo na Češkem, okoli sto v slovaški nadškofiji Trnava in pet v madžarskem Sopronu 27. maja odpira svoja vrata za sedmo 'Dolgo noč Cerkva'. Kot je povedal dunajski škofijski vikar Karl Rühringer, projektni vodja ekumensko zasnovane prireditve, so v dunajski nadškofiji izjemno veseli uspeha, ki ga je doživela zamisel o tem projektu.

V slovaški Trnavi si želijo, da bi luč 'Dolge noči Cerkva', ki jo bodo letos ponesli tudi v njihovo nadškofijo, zasvetila po vsej Evropi, je pojasnil trnavski nadškof Robert Bezak. Zamisel, da bi Cerkev doživeli še na drugačen način, je prav posebej pomembna. Po besedah trnavskega nadškofa mora 'Cerkev za ljudi postati privlačna, ker je le na ta način lahko prisotna tudi v sekularni družbi'.

Avstrijska Cerkev bo na prireditvi 27. maja prisotna v približno tri tisoč programskih točkah. Več kot dvesto glasbenih programskih točk naj bi pokrilo vse glasbene okuse, od elektronske glasbe, preko orgelskih koncertov in gregorjanskih koralov do gospela. Na različne načine bodo izpostavili tudi cerkveno arhitekturo, začenši pri običajnih in neopaznih cerkvicah v stanovanjskih naseljih, pa vse do mogočne stolnice sv. Štefana na Dunaju. V številnih župnijah bodo ponudili tudi pisan program za otroke in družine, običajno zaprti kraji, kot so katakombe in cerkveni zvoniki, pa bodo to noč vabili z odprtimi vrati.

V deželnih prestolnicah bo glavno dogajanje osredotočeno na stolne cerkve. V stolnici sv. Štefana na Dunaju in okoli nje bodo postavili svetlobno inštalacijo, delo umetnice Victorie Coeln. V debatnih skupinah bodo razpravljali o cerkvenih in političnih temah. Med drugim bo govora o družinski politiki ter o prihodnjih izgledih za župnije, župnijske skupnosti in duhovnike v dunajski nadškofiji. Kardinal Christoph Schönborn bo s sogovorniki vodil razpravo na temo ‘Kaj pa ti misliš o veri?’.

Posebne pozornosti bo na ‘Dolgo noč Cerkva’ deležna kapela sv. Virgila na Dunaju, ki so jo odkrili leta 1973 ob gradnji podzemne železnice, letos pa bo prvič odprla svoja vrata tudi za obiskovalce omenjene prireditve. V sodelovanju z Dunajskim muzejem bo predstavljena zgodovina kapele. ‘Schola Resupina’, zmagovalka 58. mednarodnega tekmovanja v zborovskem petju v italijanskem Arezzu, pa bo skupaj z menihi iz samostana Sv. Križa obiskovalcem omogočila ‘glasbeni potop v srednji vek’.

Ob lanski ‘Dolgi noči Cerkva’ so prireditelji našteli okoli tristodeset tisoč obiskovalcev.

Pred dvema letoma je v ‘Dolgi noči Cerkva’ sodelovala tudi Cerkev na Slovenskem.

Povezave: http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/all/622D5062208E8B52C125759E003C21E5?OpenDocument
http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/all/F87A29A6A8205E1CC12576D300779A7B?OpenDocument
http://www.langenachtderkirchen.at/

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh