Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Družina, ki se za mizo ne pogovarja, ni prava družina«

Objava: 11. 11. 2015 / 13:49
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Družina, ki se za mizo ne pogovarja, ni prava družina«

»Družina, ki se za mizo ne pogovarja, ni prava družina«

Papež Frančišek je današnjo katehezo namenil premišljevanju o evharistični gostiji in družini, ki je zbrana ob domači mizi.

Papež Frančišek je katehezo med današnjo splošno avdienco namenil premišljevanju o evharistični gostiji in družini, ki je zbrana ob domači mizi. Ta podoba družine govori o drži njenih članov, da si med seboj delijo življenjske dobrine in so zaradi tega srečni. Biti zbran ob mizi ne pomeni zgolj skupaj uživati hrane, ampak vključuje tudi delitev čustev, pripovedi in dogodkov, kar je po papeževih besedah temeljna izkušnja. Družina se zbere za mizo ob praznikih, rojstnih dnevih ali obletnicah, v nekaterih kulturah pa je takšna tudi navada ob smrti v družini, da žalujoči, ki je izgubil domačo osebo, ne ostane sam.


Kako je družina zbrana ob skupni mizi, je zanesljiv pokazatelj zdravih medosebnih odnosov. Če v družini kaj ni prav ali obstaja kakšna skrita rana, je to ob mizi takoj zaznati. Družina, ki skoraj nikoli ne jé skupaj ali pa se njeni člani za mizo ne pogovarjajo, temveč gledajo televizijo ali »pametni telefon«, ni prava družina, meni papež Frančišek.

Jezus je z veseljem učil ob mizi in včasih je Božje kraljestvo opisoval kot praznično gostijo. Večerjo je izbral tudi takrat, ko je učencem izročil svojo duhovno oporoko, zaobjeto v dejanju njegove žrtve: v daru njegovega Telesa in Krvi, ki sta jed in pijača za zveličanje in ki hranita resnično in trajno ljubezen.

Evharistija v Cerkvi, ki jo sestavljajo družine, zmožne biti živi kvas gostije in vzajemne gostoljubnosti, je »šola človeškega vključevanja, ki se ne boji meja«, je poudaril sveti oče in dodal, da »ne obstajajo mali, sirote, slabotni, nezaščiteni, ranjeni in razočarani, obupani in zapuščeni, ki jih evharistična gostija družin ne bi mogla nahraniti, okrepčati, zaščititi ali gostiti«.

Če se spomnimo na družinske kreposti, bomo to lažje razumeli. Vemo, kakšni čudeži se lahko zgodijo z materinim pogledom in pozornostjo v družini, z nego in skrbjo za druge otroke in ne le svoje. Še pred kratkim je bila ena mama dovolj za vse otroke na dvorišču, je pripomnil Frančišek. Prav tako vemo, kakšno moč lahko pridobi narod, čigar očetje so pripravljeni zaščititi otroke vseh, saj so otroci razumljeni kot skupno dobro, zato so srečni in ponosni, da jih lahko zavarujejo.

Danes številna družbena okolja postavljajo ovire družinski gostiji, je pojasnil papež. Res ni lahko, toda potrebno je najti načine, da jo obudimo. Za mizo se moramo pogovarjati in se poslušati, brez tišine, ki je tišina sebičnosti, je poudaril sveti oče in znova izpostavil, da je potrebno obuditi navado družine, ki se z veseljem zbira ob mizi.

Vir: Radio Vatikan
Foto: splet

Kupi v trgovini

Navzkrižja in izravnave
Proza
6,51€
Nalaganje
Nazaj na vrh