Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Družina – naravna poklicanost za vzgojo otrok«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 20. 05. 2015 / 10:58
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Družina – naravna poklicanost za vzgojo otrok«

»Družina – naravna poklicanost za vzgojo otrok«

Papež Frančišek: Dobra družinska vzgoja je hrbtenica družbe in človečnosti.

Papež Frančišek je katehezo med današnjo splošno avdienco posvetil pomembnemu vidiku družine: nalogi, ki jo staršem nalaga narava, da vzgajajo svoje otroke. Okoli 25.000 zbranim romarjem in obiskovalcem na Trgu sv. Petra v Vatikanu je sveti oče postavil vprašanje: »Kako naj ta vzgoja izgleda?«



V sodobnem času opažamo določeno vrzel med družino in družbo, ki spodkopava medsebojno zaupanje. »Kriptični izvedenci« se silijo v vloge staršev, celo v najintimnejša področja. Posledično se starši iz vzgoje umikajo, včasih pa otrokom iz strahu, da bi jih izgubili, vse dovolijo. Frančišek je obenem opozoril, da otrok nikakor ne smemo plašiti in jih preveč obremenjevati.

Posebno pozornost je papež namenil otrokom ločenih staršev. Ti svoje otroke težje vzgajajo, saj otroci zaradi težav med starši pogosto postanejo njihovi »talci«, kar pa se po Frančiškovih besedah ne bi smelo nikoli zgoditi. Razlogi za ločitev so različni, vendar otroci ne smejo nositi bremena te ločitve.

Krščanska podoba družine spričo vseh težav in predstav ponuja stvarno alternativo. Apostol Pavel v svojih pismih v luči Božjega razodetja izpostavlja obojestranske dolžnosti staršev in otrok. Temelj družinskega sožitja je ljubezen, ki nam jo podarja Bog. Tej nikoli ne zmanjka dobrotljivosti in potrpežljivosti. »Ne išče svojega, ne da se razdražiti, ne misli hudega. Vse prenaša, vse veruje, vse upa in vse prestane.« (1 Kor 13, 5; 7).

Kot kažejo mnogi odlični primeri, »je dobra družinska vzgoja hrbtenica družbe in človečnosti«. Krščanske družine s svojo skrbjo za šibkejše in zapostavljene ljudi prinašajo trdnost. Krščanske skupnosti so poklicane, da družine pri njihovih vzgojnih nalogah vedno podpirajo.

Vir: kath.net
Foto: splet / arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Notranji glas ljubezni
Duhovna rast
17,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh