Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Družine so kraj, kjer je vera življenje, življenje pa vera«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 28. 09. 2015 / 06:31
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Družine so kraj, kjer je vera življenje, življenje pa vera«

»Družine so kraj, kjer je vera življenje, življenje pa vera«

Frančišek je obisk ZDA sklenil s slovesnim bogoslužjem.

Prihodnost našega planeta je po besedah papeža Frančiška odvisna od medsebojne solidarnosti celotnega človeštva. Na vprašanje, kakšen svet želimo ljudje zapustiti svojim otrokom, bi morali odgovarjati skupaj, onkraj vseh omejitev zaradi izvora in veroizpovedi, je sveti oče dejal v nagovoru med včerajšnjim slovesnim bogoslužjem na osmem svetovnem srečanju družin v Filadelfiji, ki se ga je udeležilo okoli milijon vernikov, med njimi družine v najrazličnejših starostnih obdobjih in z vseh celin. »Naš skupni dom ne bo več preživel brezplodnih sporov«, je papež pojasnil med sveto mašo v parku Benjamina Franklina v središču Filadelfije.



Vse družine na svetu povezuje skupna vez. Omejitve drugih, »ker ne sodijo v našo skupino«, je papež označil kot nevarno skušnjavo. »To ne ovira zgolj naše odprtosti za vero, ampak pomeni popačeno vero.« Božja svoboda, ki vlada nad vso pravičnostjo in krivicami, presega »birokracijo, upravni aparat in notranje kroge«, je pojasnil Frančišek. Če to Božjo svobodo »razumemo kot pohujšanje«, s tem ogrožamo »pristnost vere in jo moramo energično zavrniti«.

Papež je prosil tudi za Duha odprtosti do nekrščanskih družin, saj Jezusovo oznanilo nikogar ne izključuje. ravno nasprotno. »Vsakemu človeku, ki želi na svetu ustvariti družino, ki vzgaja otroke, da se veselijo vsakega dobrega dela, s katerim premagajo zlo – družino, ki pričuje, kako Sveti Duh v njej živi in deluje, - bomo hvaležni in ga bomo cenili, ne glede na njegovo narodnost, kraj rojstva ali veroizpoved«, je dejal sveti oče.

Vera raste le v primeru, če jo nenehno »uporabljamo« tudi v praksi, oblikuje pa se z ljubeznijo. Zato je izredno pomembno, da v družini »vadimo drobna dejanja«, ki se jih doma naučimo od staršev, starih staršev, pa tudi od otrok – »dejanja nežnosti«, kot jih je podrobneje označil papež. Družine so zatorej »Cerkev v malem, najprimernejši kraj, kjer vera postane življenje, življenje pa vera«.

Med slovesnim bogoslužjem v parku Benjamina Franklina je pet družin, ki so predstavljale pet celin, iz rok papeža Frančiška prejelo evangeliarij, med njimi tudi begunska družina iz Sirije.

Z včerajšnjo sveto mašo se je zaključil papežev devetdnevni obisk na Kubi in v Združenih državah Amerike, doslej najdaljše potovanje v Frančiškovem pontifikatu. Danes dopoldne naj bi se sveti oče že vrnil v Rim.

Vir: Kathpress
Foto: splet / news.va / Aleteia

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh