Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Države članice Evropske zveze morajo spoštovati pravice manjšin

Objava: 08. 09. 2010 / 08:40
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Države članice Evropske zveze morajo spoštovati pravice manjšin

Predsednik Evropske komisije Barroso želi v luči humanitarnih kriz po vsem svetu ugotoviti odzivne kapacitete evropskih držav.

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso poziva evropske vlade, naj spoštujejo človeške pravice manjšin. Kot je včeraj dejal v svojem govoru v Evropskem parlamentu ob predstavitvi ‘Poročila o položaju Evropske zveze’, pa morajo seveda tudi njihovi pripadniki izpolnjevati svoje dolžnosti.

Barroso je pojasnil, da bi se Evropejci morali zavedati, kako so njihove temeljne pravice in dolžnosti povsod enake. Rasno razlikovanje in sovražnost do tujcev v Evropi nimata kaj iskati. Duhov evropske preteklosti ne smemo več prebuditi, meni Barroso. Vsi pristojni morajo občutljiva vprašanja obravnavati z občutkom odgovornosti.

Predsednik Evropske komisije je napovedal nove predloge za zaščito zunanjih evropskih meja. Po njegovem mnenju je potrebno še več storiti na področju ilegalnih priseljencev tako zunaj kot tudi znotraj Evropske zveze. Obenem bi morali iskalci azila v Evropi najti nek prostor, kjer bodo spoštovane njihove človekove pravice.

Barroso je izrazil tudi željo, da bi v Evropi zbrali dodatno milijardo evrov za dosego vseh milenijskih razvojnih ciljev. Evropa se mora kot globalni dejavnik temu primerno močno zavzemati za evropske vrednote, je še povedal v parlamentu. Opozoril je na dejstvo, da predvsem v Afriki dogovorjeni razvojni cilji iz leta 2000 še niso doseženi.

V luči humanitarnih kriz po vsem svetu želi predsednik Evropske komisije ugotoviti odzivne kapacitete evropskih držav. Po njegovem mnenju bi se morali biti v Evropi sposobni sami hitro odzvati na naravne katastrofe, kakršna je nazadnje prizadela Pakistan.

Že leta 2008 je Barroso predlagal, naj bi zaradi krepko povišanih cen živil kmetijstvo podprli z dodatno milijardo evrov. Pogajanja o pomoči so trajala pol leta. V Evropski zvezi so se takrat dogovorili, da bodo načrtovano pomoč, ki je bila sprva mšljena kot takojšnja podpora, podelili v obdobju treh let.

Milenijski razvojni cilji, ki so jih leta 2000 sprejeli predsedniki držav in vlad članic Združenih narodov, naj bi do leta 2015 izboljšali položaj najrevnejših prebivalcev sveta na osmih področjih. Med omenjene cilje med drugim sodijo boj proti revščini in lakoti, osnovna izobrazba za vse, boj proti visoki stopnji umrljivosti mater in otrok ter boj proti AIDS-u in malariji.

Predsednik Evropske komisije je spregovoril tudi o primeru na smrt obsojene Iranke Sakineh Mohammadi-Ashtiani in je njeno obsodbo označil kot ‘barbarsko’. Za načrtovano usmrtitev s kamenjanjem sploh ni moč najti ustreznih besed. Kot meni Barroso, zavračanje te obsodbe nima nikakršne zveze z vero. Med drugim so se za pomilostitev obsojenke zavzeli tudi v Vatikanu.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh