Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Državni zbor izvolil Roka Svetliča za ustavnega sodnika

Za vas piše:
T. M.
Objava: 10. 11. 2021 / 15:28
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 10.11.2021 / 15:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
Državni zbor izvolil Roka Svetliča za ustavnega sodnika
Prof. dr. Rok Svetlič. FOTO: Nebojša Tejić/STA.

Državni zbor izvolil Roka Svetliča za ustavnega sodnika

Državni zbor je danes, 10. novembra, na tajnem glasovanju za novega ustavnega sodnika potrdil Roka Svetliča.

Glasovnice je prevzelo 46 poslank in poslancev, ki so vsi podprli Svetličevo imenovanje. Novoizvoljeni ustavni sodnik je pred državnim zborom že prisegel.

Rok Svetlič se je v krajšem nagovoru po izvolitvi zahvalil za izkazano podporo in poudaril, da bo naredil vse, da bo lahko prav vsak človek, posebej tisti z roba družbe, brez kapitalske, ekonomske moči, verjel, da ima v pravu Republike Slovenije zanesljivega zaveznika.

Rok Svetlič je znanstveni svetnik in izredni profesor za področje filozofije prava. Diplomiral je na Pravni fakulteti in Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. V obdobju od leta 2001 do 2006 je bil zaposlen kot raziskovalec na Oddelku za filozofijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Leta 2006 se je zaposlil na Fakulteti za humanistične študije na Primorskem. Od leta 2013 je zaposlen v Znanstveno-raziskovalnem središču – Koper kot raziskovalec in predstojnik Instituta za pravo.

Rok Svetlič je bil sicer četrti kandidat, ki ga je predsednik RS Borut Pahor predlagal za naslednika sodnice Dunje Jadek Pensa, ki se ji je mandat iztekel že julija lani. Pred njim je za ustavne sodnike predlagal Andraža Terška in Anžeta Erbežnika na podlagi javnega poziva ter Janeza Kranjca po lastni izbiri, a noben od njih ni dobil zadostne podpore.


Nalaganje
Nazaj na vrh