Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dublinski nadškof zahteva izobraževanje staršev pred krstom otrok

Objava: 18. 08. 2010 / 10:11
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Dublinski nadškof zahteva izobraževanje staršev pred krstom otrok

Po nadškofovih besedah bi morali biti starši ustrezno poučeni o pomenu krsta in bi se morali zavedati, da prejem omenjenega zakramenta ni le priložnost za družinsko slavje, ampak vstop v dejavno krščansko skupnost.

Dublinski nadškof Diarmuid Martin je duhovnikom v svoji nadškofiji naročil, naj staršem, ki zaprosijo za krst otroka, ponudijo 'ustrezno katehezo'. Po nadškofovih besedah bi morali biti starši ustrezno poučeni o pomenu krsta in bi se morali zavedati, da prejem omenjenega zakramenta ni le priložnost za družinsko slavje, ampak vstop v dejavno krščansko skupnost.

Župnije naj bi nudile ustrezne izobraževalne tečaje, ki bi starše pritegnile k novi obveznosti, kot pravi dublinski nadškof, pa naj bi bili programi zanimivi in ne zgolj obvezni.

Nadškof Martin je v svojem pozivu duhovnikom še zapisal, da kanonsko pravo poudarja, kako mora pred krstom otroka obstajati 'realno upanje', da bo novokrščenec vzgajan v katoliški veri. V preteklosti, pravi nadškof, je bila Irska prežeta s krščanskmi vrednotami, danes pa ni več moč pričakovati, da lahko vsi starši otroku nudijo ustrezno versko vzgojo in da lahko učinkovito opravljajo svojo dolžnost za oblikovanje verske osebnosti svojih potomcev.

Nadškof se zaveda, da vprašanje glede krščevanja ‘ne bo rešeno čez noč’, vendar se razmere v župnijah po njegovem mnenju morajo spremeniti. Cerkev seveda ne teži k popolnosti, išče pa način, kako bi spodbudila predanost staršev, da bi znali in hoteli resnično pomagati svojemu otroku postati enakovreden član verske skupnosti.

‘Potrebujemo programe,’ je zapisal nadškof, ‘ki bodo družine pritegnile v dejavno katoliško skupnost po dolgi odsotnosti in ki bodo v starših obudili željo, da član te skupnosti postane tudi njihov otrok.’

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh