Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Duhovniki niso zgolj ‘neke vrste socialni delavci’

Objava: 15. 03. 2010 / 08:45
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:04
Ustavi predvajanje Nalaganje

Duhovniki niso zgolj ‘neke vrste socialni delavci’

Papež zagovarja ohranitev celibata

Papež Benedikt XVI. zagovarja neporočenost kot sestavni del duhovniškega poklica. Cerkev bi morala trdno podpirati posebnost duhovniškega stanu, da ne bi podlegla skušnjavi in ta poklic uvrstila med ‘običajne kulturne kategorije’, je sveti oče povedal na petkovem srečanju s predstavniki Kongregacije za kler v Vatikanu. V preteklih desetletjih je bilo delo duhovnika namreč pogosto omejeno ‘na neke vrste socialnega delavca’, poleg pa Cerkev potrebuje moške, ki niso podvrženi ‘minljivim kulturnim smernicam’.

Sekularizirana družba jemlje duhovniški poklic ‘prav zaradi temeljnih vidikov duhovniškega služenja’ kot nekaj popolnoma tujega. Zato duhovniški stan še naprej potrebuje močno kontinuiteto med vzgojo v semenišču in strokovnim poklicnim izobraževanjem. ‘Sveti celibat’ je milost in preroško znamenje Božjega kraljestva, je povedal papež, saj morajo duhovnika po njegovih besedah ‘njegove omejitve in šibkosti pripeljati do tega, da z globoko vero živi in ohranja neprecenljiv dar, ki ga postavlja ob bok samemu Jezusu’.

Duhovniki se morajo posebej skrbno izogibati vsesplošno prevladujoči miselnosti, ki se nagiba k temu, da vrednost poklica povezuje s funkcijo in ne z osebnostjo posameznika. Verniki namreč od posvečenih oseb pričakujejo, da so ‘duhovniki in nič drugega’.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh